Yurtdışında Telefon Getirmek ve IMEI Kayıt Ücreti 2023

Önceden başka bir ülkeden getirilen cep telefonlarının kayıt ücreti makul bir seviyede seyrediyordu. Telefonların uluslararası yönde garantisi olduğunda herkes bu opsiyona güvenerek başka ülkelerden telefon getirtiyordu. Durum bu şekilde olunca da devlet bu duruma bir sınır getirdi ve 2012 senesinde 100 TL olarak belirlenen yurtdışından telefon imei kayıt yaptırma ücretini 2023 senesi itibarıyla 2.006 TL’ye çıkarmış oldu.

Sonuç olarak güncel 2023 senesi yurtdışı cep telefonu kaydettirme ücreti tam tamına 2.006 TL olmuş oldu. %2000 kadarlık bir artış ile karşı karşıya kaldık. Bu artış durumundan çok daha olumsuz olan bir şey de var. O da şu; halen yurtdışından telefon getirtmek daha uygun bir meblağa geliyor.

Şu biçimde oluyor: Amerika Birleşik Devletleri sınırları içerisinde iPhone 12 Pro 128 GB’lık versiyonu şu anda 999 Dolar kadar. Vergiler dahilinde bu ücret seviyesi 1070 dolar oluyor. 1070 dolar da 9.481 TL kadar bir para ediyor. Böylece telefon 11 bin küsur TL ediyor, kayıt parası da eklenince!

Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücretinin Yıllara Göre Değişimi

Aşağıda yer alan tabloda yurtdışı cep telefonu kayıt ücretlerinin yani IMEI kaydı ücretlerinin senelere göre olan değişimini net bir biçimde görebilirsiniz. Şaşırmayın, bu rakamların her biri de gerçektir. İşte detaylar…

Yurt Dışından Geldiği YılTelefon Kayıt Ücreti
2012100₺
2013115₺
2014119,50₺
2015131,50₺
2016138,50₺
2017149,20₺
2018500₺
20191.500₺
20201.838,70 ₺
20232.006₺

Yurtdışından getirtilen ürün olarak cep telefonu kayıt ücretleri Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Resmi Gazete içerisinde yayımlanmış olan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde bulunan yeniden değerlendirme seviyesiyle beraber hesaplanmaktadır.

2020 senesi konusunda yeniden değerlendirme oranı net bir biçimde %9,11 şeklinde açıklanmış olmaktadır. Bahsi geçen oran 2023 senesi için de geçerli halde olacaksa 2023 senesi yurtdışı cep telefon kayıt meblağı hemen hemen 2,189 TL olacaktır.

Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti Nereye Ödenir?

Yurtdışından almış olduğunuz cep telefonunun kaydıyla alakalı olan ücretini vergi dairelerinden ve mobil bankacılık sisteminden ödeyebilirsiniz. Bunun yanı sıra bu ücreti bankalardan da ödeyebilirsiniz. Kredi kartı ile ödeme seçeneği de her zaman için vardır. Ödeme işlemini gerçekleştirirken dekont almayı unutmayın.

Dekontta kayıt yaptırılmak istenen cep telefonuna ait olan *#06# tuşlarına bastığınız zaman ekranda beliren 15 haneye sahip IMEI numarasının, ülkeye giriş yapan belge sahibine ait olan ad ve soy isimle Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının olması lazımdır.

IMEI numarasının doğru olması ise son derece önemlidir. Çift IMEI numarası olan cep telefonları için dekontta cep telefonuna ait on beş haneli tek IMEI numarasının olması kafi olmaktadır.

Yurt Dışı Telefon Kayıt İşleminden Yapılması Gerekenler

Yurtdışı cep telefonu kayıt kısmında bilmeniz şart olan birtakım kurallar bulunuyor. Yani neticede hemen bir cep telefonu alayım veyahut birine diyeyim o getirsin daha sonra kayıt kısmını halledebiliriz gibi bir durum bulunmamaktadır. Aşağıda yer alan paragrafta kayıt işleminden önce bilmeniz gereken önemli durumları birer birer anlattık.

Yurt dışından getirmiş olduğunuz cep telefonunu kaydettirmeden ilk kullanım günü itibarıyla en az 23 gün süresince kullanmanız mümkündür. Bu süreç zaten SIM kartı taktığınız an itibarıyla başlamaktadır. Bu hizmeti almaya devam edebilmek adına kayıt işlemini yurda giriş gününüzden tam olarak 365 gün içerisinde yapabilirsiniz.

Netleştirilmiş olan 120 günlük cep telefonu kullanım zamanı içerisinde kayıt altına girmemiş olan cihazlar bakımından, COVID-19 salgını da göz önünde bulundurularak yurda giriş gününden geçerli olacak şekilde 365 gün içerisinde kaydettirme ve tekrardan kullanıma açtırma imkanı verilmiş oldu.

Daha evvel bir cep telefonunun kaydını gerçekleştirdiyseniz, yeni cihaz kaydı açısından en son tarihli cep telefonu kaydınıza ait olan ülkeye giriş tarihinin üstünden en az 3 senenin geçmesi lazımdır. Bu kapsam içerisinde kaydı yapılmış olan cep telefonları, 3 senelik süreç boyunca yalnızca kaydı yapılan yolcunun kimlik numarası üzerine kayıtlı hatlardan haberleşme hizmeti alabilmektedir.

Kayıt işlemine konu haline gelen IMEI yani cihaz kimlik numarası, telefonda *#06# tuşlarının aranmasıyla ekrana gelmektedir. Bunun yanı sıra, cep telefonunun birden çok IMEI barındırıp barındırmadığını da ayarlara girip menü yolunu takip ettikten sonra hakkında kısmına girerek rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Ayrıca cep telefonunun fatura ya da ambalajından da bunu kontrol ederek işlem esnasında telefona ait bütün IMEI numaralarının kaydolmasını da bu şekilde sağlayabilirsiniz.

Harç bedelinin ise vergi dairelerine, belirlenmiş olan bankalara ve ödeme kuruluşlarına yatırılması lazımdır.

Yanlış bir IMEI numarasıyla kayıt yaptırmayın. Çünkü bunun bir geri dönüşü olmayacaktır. E-devlet sistemi içerisinde kaydolmuş hakkın sorgulanabilmesi için direkt olarak e-devlet web sitesi üzerinden IMEI kayıt hakkı sorgulama yaptırabilirsiniz.

Yurt Dışı Telefon Kaydı 2023

Yurtdışından bir tanıdığınız aracılığıyla cep telefonu getirttiniz. Pekala, yurtdışı telefon kaydı nasıl yapılır? O halde tüm detaylarıyla bunu size anlatalım: Getirtmiş olduğunuz cep telefonunu ülkemiz içerisinde kullanabilmeniz için telefonu ve IMEI’sini kayıt altına aldırmanız lazımdır. Bunun için de aşağıda anlatmış olduğumuz her bir adımı uygulamanız gerekecektir. İşte detaylar…

  1. 2023 senesi yurt dışı telefon kaydı için belirlenen ücret 2.006 TL olmaktadır. Bu konuyla alakalı olarak anlaşmalı bankalara veyahut da internet vergi dairesine ödemenizi yapmalısınız. Mobil bankacılıkla beraber de ödeme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  2. Ödeme işlemlerinin her birini tamamladıktan sonra ise E-devlet aracılığıyla IMEI kaydı yapmanız gerekecek demektir.
  3. Başvuru kaydı ekranı geldiği zaman her bir kısmı doldurmalısınız. Yurtdışından getirtilmiş olan cep telefonunuzu kendi pasaportunuz üzerine kaydettirmeniz gerekmektedir.
  4. E-devlet kapısı üzerinden işlem yapmasına olanak sunulmamış olan bireyler yani diplomatik belge sahibi olan kişiler, hat operatörlerinin abone kayıt merkezlerine direkt başvuru yapmalıdır. Başvuru tamamlanınca kaydın onaylanması için beklemeye koyulabilirsiniz, bu süreç çok uzun sürmeyecek demektir.

Yurt Dışından Gelen Telefon Kaydı için Durum Sorgulama

Kayıt işlemi bittikten sonra cep telefonunuzun kayıt durumunu öğrenmek adına cihazın IMEI numarasını e-devlet aracılığıyla sorgulayabilirsiniz. Bu şekilde telefonunuz kayıtlı mı değil mi anlayabilirsiniz. BTK Tüketici İletişim Merkezi’ni arayarak bu konuyla alakalı bilgi alabilirsiniz, aramak için 120 numarasını tuşlayarak ilerleyin.

Yurt Dışından Gelen Telefon Kayıt İşlemi için Önemli Detaylar

  • Android bir telefonda ve çift hatlı ise de 1. ve 2. IMEI çeşidini fiziksel SIM biçimli halde girmelisiniz.
  • Cep telefonunun kaydedilmesi açısından son 120 günde ülkeye giriş şartını sağlıyor olmanız gerekse de pandemi nedeniyle bu süre 365 gün olmuştur.
  • IMEI kaydını gerçekleştirmediğiniz takdirde telefonunuzu hatsız biçimde de kullanabilirsiniz. Yani kamera, Wi-Fi ve WhatsApp gibi aplikasyonları kullanabilirsiniz.
  • Olası bir durumda cep telefonunuz bozulacak olursa ve yurtdışı sınırları içerisinde değiştirilirse yenileme belgesi almayı sakın ama sakın unutmayın deriz biz. Bu belge çeşidini BTK’ya bildirecek olursanız tekrar kayıt yaptırmak zorunda kalmazsınız.
  • 18 yaşından küçük olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yurt dışından yolcular sayesinde telefon getirtebilir ve böylece kendi adına da kayıt yaptırabilir. 18 yaşından ufak olanlar için kayıt yaptırma başvuruları; baba, anne veyahut da yasal yönlü temsilcilerinin kendi e-devlet profilleri üzerinden başvuru türü olarak çocuğumun bilgileri dahilinde başvuru gerçekleştireceğim opsiyonu işaretlenerek çocuğun bilgileri ile yapılabilir.

Yurt Dışı Telefon Kaydı için Gerekli Belgeler

E-devlet ile yapılabilen kayıt işleminde genel olarak aşağıda yer alan bilgiler gerekmektedir:

  • 2023 senesi yurtdışı cep telefonu kayıt ücreti olan 2.006 Türk Lirası’nı ödemiş olmak,
  • Ülkeye giriş gerçekleştiren belge sahibi kişinin kendisine ait pasaport veyahut da kimlik bilgileri,
  • E-devlet şifresiyle beraber sisteme giriş yapılarak cihaz kaydı gerçekleştirebilir. E-devlet ile gerçekleştirilmiş başvuru işlemlerinde kişilerden bir belge de istenmemektedir. Kontroller tamamen elektronik bir ortamda sağlanır.

Telefonların IMEI Numarasını Öğrenme

Cep telefonunuzun IMEI numarasını öğrenebilmeniz için 2 farklı yöntem var. İlk yöntem; cihazınızdan *#06# tuşlarını girerek öğrenmektir. 2. ise telefonunuzun ayarlar sekmesinden genel ve hakkında kısımlarında IMEI numarasını bulmaktır.

Yurt Dışından Getirilen ve Kayıt Ettirilmesi Zorunlu Cihazlar

Elektronik kimlik bilgisi, IMEI numarasına sahip olan cihazların hepsinin kayıt altına alınması gerektiğini gösterir. Bu cihazların hemen hemen hepsini dizüstü bilgisayarlar ve cep telefonları oluşturmaktadır.

Yurt Dışı Telefon Kayıt Hakkı Süresi 2023

Yurtdışından getirilmiş olan cep telefonları 120 gün süresince kayıt işlemi yaptırmadan rahatça kullanılabilir. Cep telefonu 120 gün içerisinde kaydettirilmezse iletişime kapatılır.

Yurtdışı Telefon Kayıt İptal gibi detayları Öğrenme

Kendinize ya da 18 yaş altında yer alan evlatlarınıza ait pasaporta kayıtlı halde olan telefonların kayıt işlemlerini e-devlet aracılığıyla öğrenebilirsiniz.

Pasaporta Telefon Kaydetme Kaç Yılda Bir Olur?

Eğer önceki senelerde pasaportunuza telefon kaydı yaptırmışsanız, kayıt yaptırdığınız sene ve takip eden 2 yıl boyunca yeni telefon kayıt hakkınız yoktur diyebiliriz.

Yurt Dışı Telefon Kayıt için IMEI Kaydı Fiyatı 2023

2023 senesi IMEI kaydı konusunda ödemeniz gereken fiyat 2.006 Türk Lirası olmaktadır. Ödemeyi son derece basit bir biçimde mobil bankacılıktan veyahut da internet vergi dairesi üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ödeme sırasında dekont üzerinde kaydı yapılacak olan telefona ait on beş haneli IMEI numarasının ve daha birçok bilginin yer alması gerekmektedir.

IMEI Kayıt Yapılmazsa Ne Olur?

IMEI kaydı yapılmamışsa, telefonunuza SIM kartınızı takamazsınız. Böylece arama ve mesajlaşma yapamamış olursunuz. Bunun haricinde Wi-Fi, WhatsApp ve kamerayı kullanabilirsiniz. Fakat BTK üzerinden bu cep telefonu direkt olarak kaçak cihaz adıyla görünür, bizden söylemesi!

Yurt Dışından Getirilen Telefon 120 Günü Geçerse ne Olur?

Yurtdışından getirtilen cep telefonlarının kayıt zamanı mevzuatta netleştirilen zaman dilimini geçecek olursa iletişime tamamen kapatılacaktır. Bu zaman SIM kartınızı telefona taktığınız an itibarıyla başlamaktadır.

Yurt dışına giriş çıkış yapınca telefon açılır mı?

Yurtdışından getirilmiş olan cep telefonunun kaydı için telefonun hangi tarihte hangi ülkeden geldiğinin bir önemi yoktur. Yurtdışından gelmiş olan kişi 365 gün içerisinde bu cep telefonunu kendi üzerine kaydetme hakkına sahiptir.

Yurt dışı cihaz kaç ay açık kalır?

Yurtdışından gelen cep telefonları, 120 günlük bir kullanım zamanı içerisinde kayıt altına girer. Fakat bu süreç pandemi nedeniyle 365 güne çıkarılmıştır.

Yurtdışı telefonu kayıt olmadan kullanılmaz mı?

Yurtdışından getirtmiş olduğunuz cep telefonunun kaydını yaptırmadan kullandığınız zaman operatörün arama ve mesajlaşma gibi temel özellikleri dışında kalan özelliklerden yararlanabilirsiniz. Kamera ve uygulama yükleme kullanabileceklerinizden birkaç tanesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu