Tarihi Eser Nasıl Anlaşılır? Tarihi Eser ve Sikke Fiyatları

Günümüzde bir çok kişi define işaretleri ve semboller ile define aramaktadır. Antika eşyalar tarihte çok önemli kişilere ve tarihsel dönemlere ait olabiliyor. Tarihi eser nasıl anlaşılır araştırması genel olarak çok yapılmaktadır. Antika eşyalar yıllar boyu toprak altında kalması nedeniyle yosun yeşili dumanı bir renk halinde olur. Sahte olanlarda bu renk çok çabuk silinmektedir. Çok çabuk silinmemesi için özel yapıştırıcılar tarafından yapıştırılmaktadır.

Bir bıçak yardımıyla kazımanız durumunda sahte hemen kalkar. Bulunan eşyayı sert bir yere vurmanız durumunda eski maden kalın ses çıkarır ve yeni maden ince ses çıkarır. Eski eşya elle kesim olması nedeniyle kenarlarında çıkıntılar olur.

Sahte olanlar silinme yapıldığı zaman hemen silinir. Eski metallerde renk donuk olur. Yeni olanlarda renk parlak olur. Tarihi eserlerin belirlenmesinde tarihi eserin hangi döneme ait olduğu belirlenir. Tarihi eserlerin renginde soluk renkler meydana gelir. Tarihi eserlerin bulunması durumunda 3 gün içerisinde müze müdürlüklerine veya devletin kurumlarına başvuru yapmak gerekir.

Tarihi Eser Kaçakçılığı Cezası Ne Kadar?

Tarihi eser kaçakçılığı yapan kişilere Devlet tarafından bazı cezalar verilir. Bu cezalar hapis cezası ve para cezası olarak kişiye yansıtılır.

Tarihi eser kaçakçılığı cezası ne kadar? Yasal süre içerisinde bildirilmeyen tarihi eserleri satan ve satın alan kişilere iki yıldan başlayıp beş yıla kadar hapis cezası verilir. Tarihi eserleri yurt dışına çıkaran kişilere 5 yıldan başlayıp 12 yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar para cezası verilir.

Başlı başına bir suç olan tarihi eser aramaları yapmaya kalkışan kişilere izin almaksızın kazı ve sondaj yapmaları durumunda 3 seneden başlayıp 6 seneye kadar hapis cezaları ile cezalandırılmaktadır. İzinsiz define araştırması yapanlara 90 günden 2 seneye kadar hapis cezası verilir. Belirlenen bu cezalara çarpılmamak için izinli kazılar yapılması uygun olur.

Tarihi Eser Fiyatları Neye Göre Belirlenir?

Tarihi eser fiyatları neye göre belirlenir? Tarihi eserlerin devlet tarafından değerleri belirlenirken değerlendirme komisyonu kurulur. Kurulan komisyon 3 kişiden oluşmaktadır. Komisyon içerisinde uzman elemanlar yer alır.

Toplanan bu komisyon, 30 gün içerisinde tarihi eserin fiyatını belirler. Elinizde bulunan tarihi eserin fiyatını öğrenmek için, ilk yapılacak işlem tarihi eserin hangi döneme ait olduğunu bilmeniz gerekir. Daha sonra uzman olarak bilinen nümismatlar veya müze müdürlüklerince tarihi eserin fiyatını belirlerler.

Tarihi Eser Bulunca Ne Yapmalı?

Türkiye, dünyada çok az rastlanır kültür hazinelerini içinde barındıran bir ülkedir. Kişiler, tarihi eser bulunca ne yapmalı sorularını çok sormaktadırlar. 2863 sayılı Kültür Varlıklarını koruma kanununa göre kamu kurum ve kuruluşların taşınmaz mallarında, tüzel kişilerin ve gerçek kişilerin mülkiyetlerinde bulunan taşınmazlarda çıkacak tarihi eserler Devlet malı sayılır.

Bu duruma göre tarihi eser bulunması durumunda derhal Devletin kurumlarına haber verilmesi gerekir. Bulunan tarihi eserleri Devlete bildiren kişilere Devlet tarafından ikramiyeler verilir. Tarihi eser aramaları devlet tarafından izinli olarak yapılması gerekir. İzinsiz kazı yapılması durumunda hapis cezası ve para cezaları uygulanmaktadır.

Tarihi eser kazısı yapılıp bulunması durumunda 3 gün içerisinde devlet kurumlarından birine veya müze müdürlüklerine haber verilmesi gerekir. İzinsiz kazı yapılması durumunda bulunan tarihi eserler devlet tarafından el konulur. Tarihi eser bulan kişiye de hapis cezası ve para cezası uygulanır. Tarihi eserlerin müzeye satışı yapılabilmekte ve müze müdürlüklerinde kurulan komisyonlar tarihi eserin fiyatlarını belirlerler.

Tarihi Eser Müzelere Satılır mı?

Bulunan tarihi eser müzelere satılır mı? Koruma altına alınması ihtiyaç duyulan tabiat ve kültür varlığı gibi tarihi eserlerin müzelere satılmasını isteyen kişiler, müzeye getirdikleri zaman müze yetkililerince incelenip değerlendirmeler yapılır. Değerlendirmeden sonra bir komisyon kurulur ve satın alınacaksa belirli bir fiyat açıklanır ve ona göre tarihi eserin alımını yaparlar.

Belirlenen ücret tarihi eseri getiren kişiye ödenir. Tarihi eserlerin devlete verilmesi güvenli alışverişlerin olmasını sağlar. Tarihi eserleri müzelere girmek, vermek veya satmak devlet malını koruma altına almak olarak belirlenir. Tarihi eserlerin müzelere satışı kolay bir şekilde yapılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu