Sivri Sineklerden Korunmak İçin Doğal Yöntemler 2023
Konu Başlıkları
Sivrisinekler genel olarak geceleri ortaya çıkan bir canlı türüdür. Bataklık alanlarda ve havaların çok sıcak olması durumunda ortaya çıkarlar. Sivrisinek neye gelmez dendiği zaman korunma yöntemleri şunlardır.
Fiziksel yöntemler: Sivrisineklerden korunmanın en kolay yolu uzun kollu elbiseler giymek olacaktır. Yatılan yerlerde cibinlik kullanmak gerekir.
Kimyasal yöntemler: Kişi kendisini sivrisineklerden korumak için kimyasal solüsyonlardan yararlanabilir. Sivrisinek kovucularda etkili olmaktadır. En çok kullanılan kimyasal madde olarak N-diethy-3 methylbenzamide olmaktadır.
- Sivrisinekler en çok bazı bitkilerden uzak kalmayı isterler. Fesleğen ve reyhan bu bitkilerden bazılarıdır.
- Lavanta ve okaliptüs yağlarının sivrisinek kovucu özellikleri bulunur.
- Sivrisinekler ışık, laktik asit, vücut kokusu ve tere çok gelir. Alkol alımını azaltmak gerekir.
Sivri Sinek Isırığına Ne İyi Gelir?
Sivrisineğin ısırıkları genel olarak 1 veya 2 gün içerisinde geçmesi gerekir. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde ve çocuklarda kızarıklık ile şişlik uzun süre kalabilir. Bu durumda sivrisinek ısırığına ne iyi gelir? Sorusuna yanıt olarak, eczanelerde satılmakta olan cildin yüzüne uygulama yapılan topikal anti-histaminik kremler ile kaşıntıyı önleyen merhemler sürülmektedir.
Sivrisineğin ısırmış olduğu yerde meydana gelen enflamasyonu ve kaşıntıyı gidermek için buz konulabilir. Sivrisineğin ısırdığı yeri kaşımak ortaya çıkan kızarıklığın ve kaşıntının çoğalmasına neden olur. Çok kaşıma yapılması durumunda cilt tahriş olur ve kanama meydana gelir. Sivrisineğin ısırması durumunda ilk olarak sabunlu soğuk su uygulaması iyi gelir.
Sivri Sinek Alerji Yapar Mı?
Sivrisineğin ağzında bulunan çoğu alerjik olan bir çok protein yer almaktadır. Sivrisineğin ısırmasıyla vücut bağışıklık sistemi bu proteinlere karşı alerjik reaksiyon göstermektedir. Bundan dolayı sivrisineğin ısırdığı yerde şişlik meydana gelir. Sivrisinek ısırığının etrafında kısa süre içerisinde 2 veya 10 mm çapında kızarıklık meydana gelir. Bazı kişilerde sivrisinek sokmasından dolayı 3 cm’den büyük lokal reaksiyonlar meydana gelir. Oluşan reaksiyonların üstünü su toplamaya başlar.
Sivri Sinek Isırığı İle Bulaşabilecek Hastalıklar Nelerdir?
Yaz aylarında uykunun en tatlı yerinde kulağımızın yanında vızıldayarak insanları çıldırtmakta olan sivrisinek çok tehlikeli hastalıkları da taşımaktadır. İşte sivrisinek ısırığı ile bulaşabilecek hastalıklar nelerdir sorusunun yanıtları.
- Layşmanyaz: Belirtiler olarak iç organlarda görülmektedir.
- Sindbis: Belirtiler yüksek ateş ve gribe benzeyen semptomlar.
- Sarıhumma: Belirtiler ateş, mide bulantısı, kusma, grip benzeri semptomlar.
- Dang humması: Belirtiler baş ağrısı, ateş, kas ve eklem ağrıları
- Zika: Belirtiler bağdoku iltihabı, deri döküntüsü, kas ağrısı.
- Batı Nil virüsü: Belirtiler yüksek ateş, titreme, baş ağrısı, baş dönmesi ve deride meydana gelen döküntü.
- Chikungunya: Belirtiler olarak 3 gün devam eden ateş, eklem ağrıları, deri altında kaşıntı.
- Sıtma: Sıtma hastalığının belirtileri olarak, eklem ağrısı, baş ağrısı, ateş, terleme, ishal.
Sivri Sinek En Çok Kimi Isırır?
Sivrisinekler ısıracakları kurbanları neye göre seçmektedir? Bazı kişileri oldukça fazla ısırmaktadır. Bazı kişileri ise hiç ısırmazlar. Pekiyi sivrisinekler en çok kimi ısırır? Yapılan bazı araştırmalara göre, sivrisinekler daha fazla -0 tipi ve AB kan grubu, erkekleri, hamile kadınları ve çok kilolu kişileri ısırmaktadır. Egzersiz yapan kişileri, yüksek oranlarda ürik asit, laktik asit ile amonyak yayan kişileri ısırmaktadır. Bunun yanında çok terleyen, egzama hastalığı olan ve bira içen kişileri çok sever.
Koyu renk elbise giyenleri de çok ısırır. Koyu renkler ısıyı içeri çekerek terlemeyi artırmasıdır. Nemli ve bataklık ortamlarında yaşayan kişiler sivrisineğin hedefi olurlar. Küçük çocuklar gibi bazı kişilerde alerjik reaksiyon riski fazladır.