SGK Yol, Refakatçi ve Gündelik Hizmet Şartları 2023

SGK’nın vatandaşlarına sağladığı kolaylıklardan biri de yol giderlerini karşılamaktır. Özellikle bulunduğu yere uzak bir noktaya veya evi dışında bir sağlık kurumuna sevk yapılan hasta bireyin, bu kuruma gidiş ve gelişlerinde yol için yapılmış olan harcamalar devlet aracılığıyla SGK öder.

Eğer yol masraflarının ödemesini bir hasta şartları karşılıyor ve alabiliyorsa yanındaki refakatçi niteliğinde olan kişinin de SGK dan bu harcamaları alması sağlanabilir. Bu noktada aklımıza takılan soruda kişi bu ücretin temini hangi şartlarda hak eder? Yol parasını nasıl alabilir?

SGK’dan Yol Parasını Alma Şartları

Öncelikle kişinin böyle bir durumda yakını ile beraber hak talep edebilmesi için, sigortalı olması gerekir. Sigorta kapsamında karşılanan bu yol parasını alabilmek için de hasta ve tedaviye muhtaç bir durumda olunmalıdır. Bu durumun da belirli kıstasları vardır. Sırasıyla şartlar şu şekildedir:

  • Hastanın öncelikli şartlar sağlanmış olması sebebiyle sevk edilmesi gereken bu sevk esnasında eğer bulunduğu tedavi ortamında uygun alet ve tedavi yöntemi bulunmuyorsa tedavi edecek olan doktorda bulunmuyorsa sevk işlemi gerçekleşir.
  • Hasta olan kişi sevk edildiği yerde hasta kayıt üzerine olan belgenin muayene eden doktor tarafından imzalanması ve kaşe vurması gerekmektedir
  • Hasta olan kişinin herhangi bir hastaneye sevk edildikten sonraki süreçten itibaren o gün de sayıldığında toplam 5 gün içerisinde gitmesi gereken ya da gönderilen hastanede bulunması şarttır.

Hangi Durumlarda Sevksiz Ödeme Yapılabilir?

SGK kurumuna almış olduğu karar sebebiyle hastanın sevk edileceği yerin mesafesi alacağı yol parasıyla eş orantılıdır. Böyle durumlarda ilk aranan şart kişinin sevki ve yol mesafesiydi. Fakat bazı durumlarda kişinin kat etmiş olduğu yol mesafesi göz önünde tutulmadan yine yol parası ve refakatçi parası o kişiye verilebilmektedir.

Bu istisnai durumlar maddeler halinde bakalım:

  • Öncelikle bu tarz bir yol ve gündelik masraf ödemelerini alabilme yetkisi olan kişinin yaşamış olduğu hastalıklardan biri organ yetmezliği doku ya da hücre ile ilgili herhangi bir durumu söz konusu ise mesafe şartı olmadan bu parayı alabilmektedir.
  • Ağır hastalıklar grubu içerisine giren riski taşıyan kanser hastalıklarının tedavisinde ya da bu tarz sürekli olarak tedavi ve kontrollerini bulunduğu hastalıklara da yol ve gündelik paraları yine SGK tarafından mesafe şartı aranmadan verilir.
  • Kişiye ait olan herhangi bir uzvun kaybından kaynaklanan bir tedavi sürecinde de yine mesafe şartı aranmaz.
  • Özellikle ambulans aracı ile taşıyan acil vakıalarda mesafe şartı aranmaz.

Sigortalı Olup SGK Tarafından Yönlendirilen Hastalar için Yol Gündelik ve Refakatçi Ödemesi

Öncelikle hangi hallerden bahsettiğimiz de açıklayalım. Sosyal Güvenlik Kurumu kişi iş yerinde yaşadığı herhangi bir hastalık sebebiyle malulen işten çıkmak zorunda olduğunda veya sürekli bir hastalığı bulunup kontrol amacıyla yine SGK’lı olup sürekli kontrol yerine gidip gelme durumun söz konusu olduğunda veya kişiye SGK iş göremezlik raporu verilmiş olduğu bilindiğinde kanunlarca para ödenir.

Anayasa kanunlarının 5510 sayılı hükmü gereğince kişi yukarıda saymış olduğum herhangi bir maddeden dolayı herhangi bir hastaneye sevk edilecek ise bu SGK tarafından karşılanır.

Yol, gündelik ve refakatçi ödemeleri olarak bu kurumun karşılayacak olduğu bu ücret alınabilmesi için hastalığının ve sevkin yaşandığı günden itibaren yaklaşık 10 iş günü içerisinde gerekli yerlere bildirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde ödeme alınamaz.

SGK Kişiye Ait Diyaliz Tedavisinin Sürecini Ödemesini Yüklenir mi?

Burada 2 önemli faktör vardır. Kişi böbrek rahatsızlıkları sebebiyle diyaliz makinesine bağlı ve sürekli olarak diyaliz tedavisi görüyorsa bu kişinin yol masraflarını SGK üstlenmek zorundadır. Fakat SGK yol masraflarını üstlenmesinin kurallarından birisi mesafeydi.

Mesafenin kısa olduğu noktalara göre ödeme yapabilir. Diyaliz hastaları için bunu düşündüğümüzde eğer kişinin yaşıyor olduğu yere en yakın diyaliz merkezi varsa kişi oraya sevk edilecektir ve SGK tarafından da bu ücret karşılanacaktır.

Fakat kişinin evine yakın olmayan bir diyaliz merkezi sevk edilmesi sebebi hiçbir şekilde yakınında bulunan diyaliz merkezinde kişinin tedavi sürecine etki edecek aletlerin bulunamaması sebebiyle oraya sevk edilmiş olması gerekir. Yine SGK tarafından ödenir.

Bir başka açıdan şu şekildedir ki; kişi eğer gidiyor olduğu diyaliz merkezi tarafından kendisine özel olarak yol sıkıntısını azaltacak servis karşılıyorsa ayrı olarak da SGK aracılığı ile yol parası alamaz.

Yol, Refakatçi ve Gündelik Gider Ödemelerinin Karşılandığı Durumlar

Herhangi bir hastalık sebebiyle kendisine en yakın hastane birimine sevk edilen kişi şartları karşıladığında yol ve gündelik giderleri ödemesini alabilmek için öncelikle kişinin tüm yapılan işlemler sonucunda ve çıkarmış olduğu raporlarda o hastanede tedavi gördüğü hekimin imza ve kaşesini yani onayını alınmış olması ve bunun rapor üzerinde belirlenmiş olması gerekir.

Gitmiş olduğu ve sevki sağlanan hastaneden sağlık durumuna ilişkin, üzerinde hastaneye başvurunun yapıldığı ve gittiği yerden taburcu olduğu tedavi oluş şekli, tedaviye başlanılan tarih ve tedavinin sonlandırıldığı zaman istenir.

Eğer yapılan tedavi sonucunda herhangi bir işe erteleme ve dinlenme gibi farklı bir rapor verilmişse bu raporun başlangıç ve bu raporun geçerliliğini yitirdiği tarihinde yer aldığı belge belirtilmelidir.

SGK Kişilere Gündelik Gider Ödemelerini Ne Şartla Yapar?

SGK’nın hasta veya hasta yakınlarına karşılamış olduğu bu hizmetten şu şekilde yararlanabilmektedir;

  • Kişi eğer herhangi bir yatak tedavi yöntemi değil ayakta bir tedavi yöntemi sonucunda bir hastaneye sevk ediliyorsa, tedavinin başlangıç ve bitiş tarihleri arasında geçen süre için kişiye gündelik gideri ödenmektedir.
  • Gündelik ödemelerdeki önemli nokta kişinin, almış olduğu; işe bir süreliğine geçici olarak gidemez, istirahat raporu kapsamında verilen günlerin giderini alamaz. Sadece tedavi gördüğü süreç ve bitiş süreci içerisindeki günlerin giderini alabilir.
  • Yatarak tedavi süreçlerinde gündelik parasından yararlanabileceği gibi ayakta hizmet gördüğü süreçlerde de gündelik ödemesi alabilir.
  • Kişi eğer sevk edildiği sağlık birimine giriş yaptığı süreyle çıkış yaptığı süre 1 gün ise yani aynı gün içerisinde giriş ve çıkışlar gerçekleşiyorsa; SGK aracı ile gündelik gider parasını ödemesini alamaz.

Ne Zaman Gündelik ve Yol Gideri Ödenmez?

Kişinin genel sağlık sigortası olsa dahi kendisine ona refakatçi olan kişiye ve ona bakan kişilerden hiçbirine eğer nakil edilmiş olduğu yer bulunmuş olduğu yere yakın yerleşim yerine yakın bir konumda ise yol ve gündelik ödemesi yapılmaz.

Sigortası ve sözleşmesi olmadığı halde bir sağlık hizmetinden ve sevkten yararlanan kişiye dair olan yolda geçirdiği süreçler de ya da hastanede bulunduğu süreçlerde kendisine ve refakatçisine ödeme yapılmaz.

Kişi herhangi bir hastalığından dolayı yakınında bulunan bir hastaneye sevk işlemi yapılmadığı halde kişi tedavi sürecine başladığında sevk işlemi yapılmamışsa eğer ve bu yerleşim yeri dışında bir yer dahi olsa yol ve gündelik masraflarında ödeme yapılmamaktadır. Bir de kişinin bulunduğu yerin dışında olduğunda da hiçbir şekilde ödeme alamamaktadır.

Gündelik, Yol ve Refakatçi Giderlerini Alabilmek için Nereye Başvurulmalıdır?

Kişinin bulunduğu yerdeki en yakın il müdürlüğü ya da sosyal güvenlik merkez müdürlüğüne başvurması ile kanun gereği sigortalı olan kişiye yol gündelik ve refakatçi ödeme işlemleri yapılır. Kişi bunu merkeze direk giderek müracaat edebileceği gibi bunun yanı sıra posta yoluyla da gönderebilir. Kişinin başvurusunun kabul edilişi ilk başvurana göre değerlendirilmektedir. Zamanı da buna göre belli olur.

TC İle SGK Rapor Parası Sorgulama işlemini gerçekleştirmek için TIKLAYIN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu