Ölüm Sonrası Yakınlarının Alabileceği Ödemeler 2023

Kişilerin hayattayken sigortalı olması durumunda öldükten sonra yakınlarına kanunen ölümden kaynaklı belirli bir miras hakkı düşer. Bunun yapılmasının kanuna yansımış olması ve böyle bir hukuki işlemin varlığı kişinin sağlığında düzenli olarak ödenmiş olan sigorta primlerinin verilmesidir.

Ölüm kaynaklı toplu ödeme hesabı yapılırken kişinin ömrü boyunca hak tanınan tüm primlerin tamamı ödenmemektedir. Belirli bir kısmı kanundaki oranlar ve ayrıca bulunulan yıla ait katsayı miktarı göz önünde tutularak hesaplama yapılır.

Sonuçta elde edilen ve yakınlara belirli oranlara bölünerek dağıtılan para içerisinden devlet kendi payına da bazı kesintiler yapmaktadır. Kesintiler sonrası kalan kısım hesaplanır.

Hesaplamada başka bir faktörde ölen kişinin sigortalanma türüdür. Eğer kişi SSK sigortası ile değil de daha farklı bir iş kolu ya da yapılanma ile sigortalı olmuşsa ona göre alınan miktar değişecektir. İlerleyen kısımlarda farklı sigorta çeşitlerinden bahsedeceğiz.

Ölüm Toptan Ödemesi Ne Şartta Yapılır?

Ölüm toptan ödemesini ölen kişinin yakınları alabilecektir. Kişinin yakını olan kişi eğer ölen kişi adına ölüm aylığı maaşı bağladıysa bu ödemeden yararlanamaz. Bu yüzden;

  • Ölen kişinin yakını ölen kişi adına ”ölüm aylığı” almadığı sürece toplu ölüm ödemesi alabilir.
  • SSK ve GSS kanunu kapsamında kişi belirlenen ölüm süresininde ele alınmasıyla beraber, kişinin yakınlarına ödeme yapılmaktadır.

Kimler Bu Ölüm Toptan Ödemesinden Yararlanabilir?

Ölüm toptan ödemesinin yakınlar tarafından alınabilmesinin ilk şartı ölen kişinin sigorta kapsamında ölmeden önce bağlılığının tespit edilmesi gerekir. Ardından birinci dereceden yakın olarak kabul edilen aile bireylerinden eş ve çocuklar öncelikli olacak şekilde sırasıyla;

  • Ölen kişinin Eş ve Çocukları
  • Ölen kişinin Anne ve babası

Ölen kişinin yakınları arasında paylaşım yapılırken yakınlık durumuna göre bir oranlama yapılır. Bu oranlamada kanun hükmünde maddelenmiştir. Ödemenin paylaşımı sırasında bildirilmektedir.

Ölüm Toptan Ödemesi için Evraklar

Ölen kişinin yakını yani parayı talep eden kişi tarafından yaşadığı bölgedeki il müdürlüklerine giderek şu belgeleri vermeleri gerekir:

  • SGK kurumu üzerinden alabildikleri tahsis talep formu
  • İnternet üzerinden çeşitli doldurulmuş evraklarını bulabileceğiniz beyan taahhüt belgesi ile birlikte teslim edilirler.

Bu şekilde paranın alınması için ön başvuru işlemi gerçekleştirilmiş olur. Ayrıca form doldurma işlemleri için yapılması gereken adımları ve form içeriklerine dair bilgileri de yazımızdan okuyabilirsiniz.

Ölüm Toptan Ödeme için Ek Evrak Olarak Ne İstenir?

Kişinin kendisine en yakın il müdürlüğüne gitmeden önce ek olarak evraklarına eklemesi gereken bazı belgeler vardır bu belgelere de ek belgelere ad verilir. Bunlar:

  • Aile üyeleri arasında erkek çocuklarından 18 yasal yaş sınırını doldurmuş, 20 ve 25 yaşlarında öğrenim gördükleri kurumlara dair belgeler de eklenir.
  • Kişi tarafından hastalık durumu ile (hukuk dilinde malul olmak) söz konusu ise ölen kişinin eşine veya çocuğuna dair sağlık raporu eklenir.

Ölüm Toptan Ödemesi İhyası Ne Demektir ve Nasıl İşlem Yapılır?

Ölen kişinin eşi ve çocukları içerisinde her bir kardeşe bölünerek taksimi yapılan bu ödemelerin ihyası belirtilen kanunlara göre;

  • Kişiye ait yaşarken gerçekleştirdiği bazı şeyler toplanır.
  • Yurtdışı işçilik zamanları toplam süreleri,
  • Zamanlamasını yitiren günleri para ödemesi ile doldurmak
  • Eğer ek olarak fark edilen fazladan hizmet süresi mevcutsa bu da göz önünde bulundurulur.

Ölen sigortalı kişinin belirlenen sigorta gününü tutturamaması durumunda kişiler o günleri ödeyerek toplu ödeme imkânından faydalanabilirler.

Ölüm Toptan Ödemesi Zaman Aşımına Uğrar mı? Bu durumda para alınabilir mi?

Ölüm toptan ödemesinde zaman aşımına uğrama ve toplu paradan men süresi ölümün ardından takriben beş yıl olarak belirtilmiştir.

  • Talep edilmez ise hak düşer.

Böyle bir durumda kişi gerekli yerlere müracaat ettiğinde kişinin sağlığında sigortalı olduğu zaman ve o şekilde geçirdiği süreçte göz önüne alınarak birkaç kanuni prosedür sonrasında bir kısmı alınabilir.

Ödemeyi Almak için ne Yapılması Gerekir?

  • Kişi yakınının ölümünün ardından en geç 5 seneye kadar zaman aşımı yaşamadan alma hakkına sahip olduğunu unutmamalıyız.
  • Ödeme alabilmek için ölümün ardından başvuruda bulunmak gerekir.

Ödemeyi Ne Zaman Alamayız?

Kişi eğer vefatından önce evli ise ve çocukları bulunuyorsa, öldükten sonra bu toplu ölüm ödeneğinden anne ve babası alamaz.

  • Ölen kişinin sahip olduğu sigorta türüne göre tamamen parayı alamamak değil de bir kısmını almak durumunda da kalınabilir.
  • Böyle bir durumda kişi ölen yakınının hangi sigorta türüne bağlı olduğunu ve bu sigorta türünün son geçerlilik süresinin ne zamana ait olduğunun hesaplanması gerekir.

Bu şartlarda kişi ölen kişinin emeklilik başlangıcından sigorta süresinin dolmasına kadar olan sürecin tamamını geri kısımlarını ise kanunlarda belirtilen miktar kadar alma hakkına sahip olacaktır.

Ölüm Toptan Ödemesi için Form Doldurmak

Kişinin ölümü sonrası yakınlarının ölüm toptan parasını alabilmek için doldurması gereken bir form vardır. Bu form üzerinde 2 farklı kişisel bilgiler içeren kısımlar yer alır.

  1. Ölümün hemen ardından bu form doldurulmazsa kanunen de kişinin bu parayı istemediği düşünülecektir.
  2. Formun birinci kısmı ölen kişiye ikinci kısmı ise parayı alacak olan yakınlara ait özel bilgileri içerir.

Emeklilik durumu ile meşgul olmak durumunda kalmış kişilerin daha çok aşina olduğu bu form sayesinde bu paranın istendiğine dair ön başvuru süreci işlenir.

Verilen bilgiler içerisindeki herhangi bir eksik beyan, yalan beyan ya da boş geçme durumlarında tekrar form doldurulması istenecektir.

Forma ilişkin sorulan sorular:

  • Sigortayı hangi kurumdan ne üzerine aldığı yani sigortalandığı tür
  • Sağlığında doldurduğu hizmetin gün sayısı (net rakam)
  • Kişinin öldüğü zaman dilimi (gün/ay/yıl)

Formun ilerleyen kısımlarda hukuken kişinin yakını olan ancak kişiye zarar verdiği ya da bir problemlerini geçerli bir açıklama ile beyanı doğrultusunda kişi o mirastan hak talep edemeyebilir.

  1. Formun kalan kısımlarında da para almayı talep eden aileye dair özellikle ailenin geçim kaynaklarına yönelik soruları barındırır.
  2. Ölen kişinin eşi veya çocukları tarafından doğru beyanlar ile doldurulmak zorundadır.
  3. Bu nedenle başvuru işlemleri birinci dereceden yakınları tarafından yapılır.
  4. Yoksa ölen kişinin anne ve babasına belirtilen oranlar dâhilinde pay edilerek verilir.
  5. Oranlamalara dair detaylı bilgileri araştırmadan hareket etmek zaman kaybına sebep olabilir.
  6. Tüm işlemlerin sonunda bağlı bulunulan İlçe SGK’sına eksiksiz bir şekilde gerekirse ek evraklar ile birlikte teslim edilir.

Ölüm Aylığı Alınabilecek Sigorta Türleri

Devletin kendi yapılaşması ve kanunları içerisinde belirli menfaatler doğrultusunda birden fazla alanda birden çok sigortalandırma yapmış olması haliyle farklı şekillerde kişiyi sigortalandırmasında çeşitliliğe sebep olmuştur. İsmen şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Öncelikli sırada SSK’dan sigortalı olmak
  • Topluluk – Tarım ve ölüm sigortaları
  • Herhangi bir sağlık sorunu sebebiyle malulen sigorta
  • Kişinin isteği ile elden ödemeleri ile oluşan sigorta

Kişinin yaşarken çalışarak ya da elden sigorta primlerini ödeyerek bağlı olduğu sigorta çeşitleri bunlardan biriyse vefatı sonrası ailesi toplu ölüm ödeneğinden faydalanabilecektir.

Kişi sağlığında herhangi bir sebepten dolayı (bu kişisel de firma sebebiyle de olabilir) ölümü dâhilinde yakınlarına ödeme tutarı kesintili olarak verilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu