KOSGEB Mantar Yetiştiriciliği Kursu 2023: Hibe Desteği Alma

KOSGEB mantar yetiştiriciliği desteği almak isteyenlere, gerekli şartların oluşması durumunda mantar yetiştiriciliği kursları da düzenliyor. KOSGEB mantar yetiştiriciliği kursu 2023 yılında eğitim ve hibe desteği almak isteyenler için tüm bilgileri mevcut. Geçmiş yıllara nazaran küçük güncellemelerle düzenlenmeye devam ederek nitelikli mantar yetiştiricilerinin artmasına fırsat veriliyor.

KOSGEB Mantar Yetiştiriciliği Kursu 2023

Mantar yetiştiriciliği desteği almak ve bu işi daha iyi şartlarda yapmak isteyenler, Halk Eğitim Merkezleri ve İŞKUR işbirliği ile düzenlenen kurslara katılım sağlayabilirler. Belirli tarihlerde düzenlenen KOSGEB mantar üreticiliği kursu, geçtiğimiz yıllarda verildiği gibi 2023 yılı programlarına da dahil edildi.

Düzenlenen kursların en güzel yanı ise, bu kurslara katılan kişilere devletin günlük harcırahlarını vermesi şeklinde olmaktadır. Kursa katılım sağlayacak kişiler, kurs gördükleri her gün için 28 ile 85 TL arasında harcırah almaktadır. Yani bir yandan mantar yetiştiriciliği hakkında devlet eliyle en kritik bilgiler size verilirken, diğer yandan bu bilgileri almak için katıldığınız kurs için üzerine para almanız mümkün oluyor.

Özel kurslarla kıyaslandığında hem KOSGEB şartlarına daha uygun bir eğitim olmakla birlikte, hem de özel kurslar gibi para ödemek yerine para alıyorsunuz. Ankara, İzmir ve İstanbul gibi büyükşehirlerde dahil olmak üzere, tüm illerde şartların olgunlaşması durumunda bu kurslara katılmanız mümkündür.

Halk Eğitim Merkezleri Mantar Yetiştiriciliği Kurs Başvurusu

Halk eğitim merkezleri tarafından düzenlenen ücretsiz kurslar, mantar yetiştiriciliği yapmak için KOSGEB desteği almak isteyenlere özel fırsatlar sunuyor. Deneyimli eğitmenler eşliğinde sağlanan bu kurslarda, aynı zamanda kursiyerlere girişimcilik hakkında da önemli detaylar aktarılıyor.

Halk Eğitim Merkezleri üzerinden alınacak KOSGEB mantar yetiştiriciliği kursu 2023 yılı başvuruları, ön başvuru ve kayıt işlemleri çevrimiçi ortamdan kolay bir şekilde yapılmaktadır. Kurs kayıt başvuruları için ihtiyacınız olan tek şey, e-devlet şifrenizin olmasıdır.

Kurs başvurusu yapabilmek için, aşağıdaki adımları izlemeniz yeterlidir. E-Devlet şifresi olmayan vatandaşlar, hafta içi mesai saatleri içerisinde herhangi bir PTT şubesine giderek 2 TL karşılığında e-Devlet şifresi alabilirler. Daha öncesinde şifresini alıp unutanlar ise, yeni şifre almak için 4 TL ödemek durumundadırlar.

  • e-yaygin.meb.gov.tr/login.aspx internet adresine erişim sağlayın.
  • Sağ üst kısımda bulunan, e-Devlet Giriş butonuna tıklayın.
  • Açılan pencerede, MEB e-yaygın menüsü karşınıza gelecek.
  • Ekranın sol menüsünden, “KURS ÖN BAŞVURUSU YAP” yazısına tıklayın.
  • İl ve ilçenizi girerek, ARA butonuna tıklayın.
  • Karşınıza çıkan Halk Eğitim Merkezi kurs bilgilerinin arasından, Mantar Yetiştiriciliği Kursunu seçin.
  • Mantar yetiştiriciliği kursu ile ilgili bir ibare yoksa “Kurs Açılış Talebi” kısmına tıklayın.
  • Daha sonra yazı yazılacak boş ekrana “Mantar” yazıp, hemen altında sağdaki kısımda gördüğünüz “Kurs Talep Et” butonuna tıklayınız.

KOSGEB mantar yetiştiriciliği kursu 2023 yılı için varsa, doğrudan bu kursa aynı ekrandan kayıt olabilirsiniz. Şayet henüz o bölgede Halk Eğitim Merkezi tarafından açılmış bir kurs kaydı yoksa “Kurs Talep Et” butonuna tıklayıp kurs talep edeceğiniz için, bölgenizde ilk fırsatta açılan mantar yetiştiriciliği kursuna kaydınız doğrudan yapılacaktır.

İŞKUR Mantar Yetiştiği Kurs Başvurusu Yapma

KOSGEB desteği almak isteyenlere yönelik Halk Eğitim Merkezleri üzerinden açılan kursların dışında, mesleği olmayan kişilere İŞKUR tarafından sağlanan meslek edindirme eğitimleri üzerinden de mantar yetiştiriciliği kursu alabilirsiniz. Toplamda 38 gün sürecek bu KOSGEB mantar eğitim kursları, saat olarak ise 384 sürmektedir. Bu kurslar 2 farklı grup şeklinde olup;

  • İlk grup sabahçı olup 08:00 – 13:40
  • 2. grup ise akşamcı olup 14:00 – 19:40 saatleri arasında eğitim alabilmektedir.

İŞKUR mantar yetiştiriciliği kursuna katılım yaşı, 18 ile 65 yaş arasıdır. Kurslara, kadın ve erkek herkes katılabilmektedir. Yukarıdaki şartların dışında bu kurslara katılım sağlamanız için gerekli olan diğer şartlar, şunlardır.

  • Bireysel İŞKUR kaydı
  • Kursa başvuru esnasında, SGK kapsamında çalışmıyor olmak
  • Kursa katılırken kurallarla ilgili taahhütnamenin kabul edilmesi

Kursa katılan kişiler işsizlik maaşı almaması durumunda, her kurs günü için 85 TL ücret almaktadır. Kursun 38 gün sürmesi sebebiyle işsizlik aylığı almayan kursiyerler toplamda, 2.975 TL ödeme almaktadır. İşsizlik maaşı alan kişiler ise her gün için, 28 TL kurs ücreti alacaktır.

2023 Yılı İçin KOSGEB Mantar Üretimi Desteğinin Şartları

KOSGEB mantar yetiştiriciliği kursu 2023 yılı kapsamında katıldığınız kursların ardından, mantar yetiştiriciliği üretim desteği almak için başvuru yapabilirsiniz. Bunun için sağlamanız gereken şartlar, aşağıda verilmiştir.

  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olmak
  • En az 32 saatlik girişimcilik kursunda başarı elde ederek sertifika sahibi olmak
  • Tesis için yapılan masrafların, faturalandırılmış olması gerekir. Faturalandırılmayan masraflar için destek alınamaz.
  • Girişimci destekleme eğitim programının tamamlandıktan sonra, işletmenin 1 yıl içerisinde kurulmuş olması gerekir.
  • KOSGEB’e mantar üretimi ile ilgili iş planının sunulması gerekmektedir.
  • Önceden KOSGEB’e yapılan 3 başvurunun, reddedilmemiş olması gerekir.
  • KOSGEB desteklerinden yakın zaman önce yararlanılmamış olması gerekmektedir.
  • Kurulacak tesisin, KOSGEB tarafından öngörülen kurallara uygun olması gerekmektedir.
  • Yetiştiricilik için, minimum 100 m2 alan gerekmektedir.

Bu şartları sağlayan girişimcilere, KOSGEB mantar yetiştiriciliği için 50 bin TL girişimci desteği sağlamaktadır. Ayrıca girişimcinin iş planına göre de, 100 bin TL’ye kadar faizsiz kredi desteği sağlanmaktadır.

Mantar Yetiştiriciliği Desteği Alabilmek İçin Gerekli Başvuru Evrakları

  • Ortaklı şirket başvuruları için ortakların kimlik belgeleri, bireysel başvurularda ise başvuruyu yapan kişinin kimlik belgesi gerekmektedir.
  • Tesise ait, güncel olan vergi levhasının ibrazı şarttır.
  • Mal varlığı beyanı
  • İşletme ruhsatı
  • Gıda üretim ruhsatı
  • İmza sirküleri
  • İşletme sahibine ait sosyal güvenlik bilgileri
  • Cari yıla ait geçici vergi beyannamesi
  • Son 2 senenin gelir gider tablosu ve bilançosu
  • Son 2 yılın işletme hesap defteri
  • Ticari sicil gazetesi
  • A.Ş. statüsünde bulunan şirketler için hazirun cetveli
  • Kalite belgesi
  • İTÜ belgesi

Gibi çeşitli belgelerin, KOSGEB başvurusu için hazır bulundurulması gerekir.

Destek Kapsamında Hangi Tür Mantarlar Üretilebilir?

Öncelikle KOSGEB tarafından öngörülen ürünlerin türlerinin ne olduğu hakkında bilgi sahibi olarak başvuru yapmak, sorun yaşamamak adına oldukça önemlidir.

Üretilecek mantar çeşitlerinden trüf, kültür ve istiridye mantarları arasında bir seçim yapılmalıdır. Bu 3 mantar türüne de destek verilmekte olup ülkemizde daha çok kültür mantarı tercih edilmektedir. Bunun dışında mantar üretiminde, istiridye mantarı 2023’nin bu ilk aylarında hızlı bir üretim artışı gösterdi.

Trüf mantarlarına baktığımızda ise, üretimleri daha azdır. Bu tip mantarlara talepte az olmaktadır. Trüf mantarlarının pahalı olması sebebiyle, talep daha az olmaktadır.

Mantar Üretim Desteği Verilmesindeki Amaç Nedir?

Türkiye’nin üretim kapasitesini artırmanın yanı sıra, nitelikli üretimin sağlanması hedeflenmektedir. Bu kapsamda özellikle kırsal alandaki kesimin desteklenmesini sağlamak ve ekonomiyi canlandırmak belirlenen hedeflerden biridir. KOSGEB aracılığıyla devlet üretim yapmak isteyenleri destekleyerek, vatandaşta girişimcilik ruhunu artırmaktadır.

İthalatın azaltılması ve yerine ihracatın yükseltilmesi de belirlenen hedefler arasında yer almaktadır. Türkiye genelinde işsizlikle mücadele edilmesi, kırsal kesimdeki işsiz insanlarının istihdamının sağlanması gibi istihdamın artmasına yönelik hedefler ise, yine KOSGEB desteklerinin en temel hedefleri arasında yer almaktadır.

KOSGEB mantar yetiştiriciliği kursu 2023 yılı kurs ve destek programları hakkında merak ettiklerinizi, yorum kısmından bize iletip daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

KOSGEB solucan gübresi üretimi desteği başvuru şartları Başlıklı yazımızda, en fazla ilgi çeken KOSGEB konularından biri hakkında detayları görebilirsiniz.

33 Yorum

  1. Merhaba İstanbul oturuyorum istiridye mantarı yetiştirme kursu arıyorum nerelerde var Bilgi verebilirmisiniz

  2. Merhabalar bende istiridye mantar yetiştiriciliği kursuna gitmek istiyorum nasıl bir yol izlemem lazım bilgi verirseniz çok sevinirim

  3. Ben de kursa gidip mantar yetiştiriciliği yapmak istiyorum kendi işimi yapmak istiyorum Bana da yardımcı olursanız çok sevinirim İstanbul Tuzla’da oturuyorum

  4. şuan kayseride istiridye mantar üretimi yapıyorum sertifika almak istiyorum kayseri de mantar yetiştiricilik kursu varmı varsa ne zaman

  5. Bende mantar yetiştirme kursu almak istiyorum istanbul ümraniye yardımcı olursanız sevinirim kezban şahin

  6. Istiriye mantar eğitimi almak istiyorum ilk önce hobi olarak yaptim ve olumlusonuclandi yardımcı olmanız mümkün sanli urfada yazıyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu