İtfaiyeci Ne İş Yapar Nasıl Olunur? 2023

Potansiyel olarak bu mesleği yapmakta olan ekipleri her zaman zor şartlar ve koşullarla yüzleşmeye her daim hazır olmalıdır. Nedeni ise bazı durumlarda bu iş ile uğraşmak zorunda kalan kişiler zor durumlarla karşılaşabilmektedir. Bu nedenle itfaiyeci olmak isteyenler iyi düşünmeli ve bu kararı vermelidir. İtfaiyeci olan herkese geçimlik bir ücret ödenir ve devleti koruma hakkı vardır. Bu nedenle birçok kişi itfaiyeci mesleğini tercih etmektedir.

İtfaiyeci, özellikle yangınlarda farklı kurtarma görevlerinde yer alan insanlara verilen addır. İtfaiyeci olmak isteyen kişiler için önceden belirlenmiş şartlar vardır. Bu kriterleri sağlayanlar itfaiyeci olarak çalışmaya başlar. Elbette bu mesleği kendine seçen kişi cesur ve korkusuz olmalıdır.

Zaman zaman çok büyük bir yangın veya anormal bir durum meydana gelebilir. Bu durumda itfaiyecilerin insanların bazen de hayvanların hayatlarını kurtarmak ve bölgeyi güvende tutmak sorumluluğu vardır.

İtfaiyeci Olma Şartları Nelerdir

İtfaiyeci olabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Bu koşullardan ilki Türkiye Cumhuriyetinde ikamet eden bir vatandaş olmaktır. Ardından KPSS sınavını geçmeniz gerekiyor. İtfaiyeci çalıştırma şartlarını sağlayanlar bu mesleği icra edebilirler. 30 yaşını geçmemiş olmanız gerekmektedir. Ayrıca kadınlar da itfaiyeci olabilir. Kadınlar 160 erkekler 167 boyunu aşmış olması gerekir.

İtfaiyeci Çalışma Saatleri Nelerdir

İtfaiye personeli, program ve çalışma saatleri ne olursa olsun kesintisiz hizmet sağlamak için günde 24 saat çalışıp ve günde 48 saat dinlenmektir. Bu işleme 1+2 sistemi denmektedir. Kamu Hizmeti Yasası uyarınca bu çalışma saatleri kanunla belirlenmiştir.

İtfaiyeci Olmanın Zorlukları ve Kolaylıkları Nelerdir

Yangınlara ilk müdahale eden itfaiyecilerdir. Evde, arabada, iş yerinde veya herhangi bir alanda kapalı alan ya da açık alan fark etmeden yangın çıktığında itfaiye aranır. Olay alanına gelen itfaiye ekipleri önce yangını kontrol altına alarak, olaya müdahalede bulunanlara müdahale eder. Bu müdahale planlı ve kontrollü hatta sabırlı bir şekilde gerçekleştirilir.

Başka bir deyişle, bir itfaiyeci gönüllü olarak hareket etmek zorunda değildir. İtfaiyeciler sadece yangınları söndürmekle kalmaz. İtfaiye farklı kurtarma operasyonlarında işbirliği yapar. İtfaiyeciler sakin ve güçlü olmalıdır. Çünkü her olayın farklı bir ölçeği olabilir. Bir kaza anında itfaiyeciler profesyonel bir halde müdahale etmesi gerekir.

Zorluğu her an göreve çağırılabilmektir. Ayrıca diğer zorluğu da savaştığın şey bir silah bir insan ya da bir örgüt değil direkt ateşin kendisidir. Konuşulmaz anlaşılmaz ya alev seni alır ya da sen alevi söndürür sen onu alırsın. Bu savaşın hep bir kazananı olur alevler ya da itfaiyeciler. Kolay yanı maalesef yoktur.

İtfaiyeci Maaşları Ne Kadar

İtfaiyeciler ortalama 5 bin ila 6 bin TL arasında maaş almaktadırlar. Her zam döneminde maaşları yükselmektedir. Bu maaşlar asgari ücrete yakındır. Daha fazladır ama asgari ücretten çok fazla bir maaş alınması imkansızdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu