Islak İmza Nedir? Islak İmza Nasıl Kullanılır?

Islak imza, orijinal belge üzerine kalemle veya mühürle atılan ve her bireyin kendisine ait olan benzersiz el yazım şeklidir. Belge üzerinde yazılı tüm hususların kabul edildiğini onaylamak için kullanılan ıslak imza, atan kişiyi hukuki olarak sorumlu hale getirir.

Islak imza genellikle isim soy isim veya en azından baş harflerini içerir ve her seferinde aynı şekilde atılması gerekir. El yazısı kişiye özeldir ve yazım şekli, kalem tutuşu ve harf yazımları herkeste farklı olduğundan imzaların sahte olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Bu nedenle taraflar üzerinde güven sağlayan ıslak imza, günümüzde işlemlerin tamamlanması için vazgeçilmez niteliktedir.

Elektronik imza nedir?

Elektronik imza, aslında uzun zamandır kullanılan ancak pandemi döneminde yaşanan tam kapanmalar ve evden çalışma süreci ile popüleritesini katlayan bir imza türüdür. İlk olarak Rusya’da 2002 yılında kullanılmaya başlanan elektronik imza, internetin yaygınlaşması ile zamanla tüm dünyada geçerli hale gelmiştir. Islak imzanın dijitalleştirilmiş halidir.

Belgenin kim tarafından onaylandığını kanıtlamak amacıyla kullanılan elektronik imza, karmaşık karakter kümelerinden oluşur. Bireyler ve şirketler tarafından işlemlerin hızlı ve pratik şekilde gerçekleşmesine yardımcı olduğu için tercih edilir.

Elektronik imza, ıslak imza yerine geçer mi?

Evet,güvenli elektronik imza ıslak imzanın kapsadığı tüm hükümleri içerir. Güvenli elektronik imza yetkili kurumlar tarafından satın alınır ve sertifikalıdır. Söz konusu elektronik imza ile imzalanan belgelerdeki sorumluluk inkar edilemez. Bu nedenle kimseyle paylaşılmaması ve özenle korunması mühimdir.

Elektronik ve ıslak imza kanunu nedir?

Islak imza kanunen bir sınır çerçevesinde belirtilmemiştir. Ancak soyadı kanunundaki belirtilen hususa dayanarak imza içinde ad soyad bilgisi veya baş harfleri bulunuyorsa ilk olarak ismin sonra soyismin yazılması gerektiği anlaşılmaktadır. Elektronik imza ise 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu ile 15 Nisan 2004 tarihinde resmileşmiştir. 63 FZ sayılı elektronik imza federal yasası da nitelikli elektronik imzanın belgeleri sahtecilikten koruduğunu ve en güvenilir imza çeşidi olduğunu belirtmektedir.

Elektronik imza oluştuma nasıl yapılır?

Elektronik imza, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcı şirketlere internet üzerinden veya bireysel başvurulara istinaden satın alınır ve usb ile tarafınıza tanımlanan güvenlik şifresi ile birlikte kullanılır. Ayrıca bu hizmeti PTT de vermektedir. PTT şubelerinden geçerli bir kimlik belgesiyle (pasaport, nufüs cüzdanı, sürücü belgesi gibi) başvurunuzu yaparak elektronik imzayı kolayca satın alabilirsiniz.

Belli bir ücret karşılığı sahip olabileceğiniz bu hizmet için 1 yıldan başlayarak fiyatlandırmalar belirlenir. Kurumların belirlediği fiyat tarifeleri değişkenlik gösterebilir ancak genel olarak ne kadar uzun vadeli imza alırsanız senelik fiyatı o kadar indirimli hale gelmiş olacaktır. Başvurunuz sonrasında PTT kargo ile iki üç gün içinde elektronik imza tanımlı olan usb yi göndermektedir. 

E devlet elektronik ve ıslak imza neden ister?

E devlet uygulaması resmi işlemlerde onaycının kim olduğunu belirlemek adına güvenli işlem yapabilmek için sizden ıslak imza veya elektronik imza talep edebilir. Yeni abonelik, abonelik iptali, başvuru işlemleri gibi birçok önemli hizmeti içinde barındıran e devlet sitesi, başkasının adına işlem yapılmasını engellemek ve sorumluluğu imza sahibine yükleyebilmek amacıyla bunu istemektedir.

İnternet tarayıcınızdan e devlet sayfasına giriş yaptığınızda ekranda bulunan kimlik onayı bölümünde üçüncü sırada bulunan e-imza kısmına bastığınızda öncelikle sizden istenen tc kimlik alanını doldurmanız gerekecektir. Devam et butonuyla ilerleyip karşınıza çıkacak e-imza uygulamasını indirmek için basın seçeneğini tıklayınız.

Kart tipi ve işlem kodunu girdikten sonra sizden elektronik imzanıza ait pin kodu istenecektir. Bu alanı da doldurup doğruladıktan sonra web sitesi onaylı olarak açılacaktır. Bu şekilde istediğiniz her işlemi e devlet üzerinden yapabilir hale geleceksiniz. 

Islak imza nasıl atılır ve nasıl alınır?

Islak imza atmanın belirli bir kuralı yoktur. Yanlız imzanızı belirlerken dikkat etmeniz gereken husus tek bir şekil belirlemek ve her zaman aynı şekli atmaktır. İmza uyumsuzluğu durumunda resmi kanallarda işlemlerinizin aksaması çok olasıdır.

Birinden ıslak imza almanız size söylenirse, imzalanması gereken belgeye resmi yazılar için kullanılan siyah ve mavi tükenmez veya pilot kalem ile imza sahibinden kendine ait imzasını atmasını talep etmelisiniz. Bu onaycının kim olduğunu kesin olarak tespit etmenin bir yoludur.

Elektronik imza faydaları nelerdir?

Elektronik imza, evden çalışan kişilerin işlerinin aksamaması için bir gereksinimdir. İmzalanması gereken belgeler olduğunda zaman kaybı ve yasal süreçlerin devam edebilmesi açısından oldukça faydalıdır. Aynı şekilde bireyler için de yoğun günlük tempo içinde herşeyi bırakıp resmi işlemleri yapmak adına devlet dairelerini tek tek dolaşıp saatlerini bekleyerek harcama zahmetinden kurtarmıştır.

En basit örnek olarak yeni eve taşınan bir kişi onca bekleyen iş arasında elektrik , su, doğalgaz aboneliğini açtırmak için günlerini heba etmek yerine sadece birkaç tıkla internet üzerinden söz konusu hizmeti alıp kendine ait düzenini kurmaya devam edebilir. Bu şekilde tüm ihtiyaçlar hızlı ve kolay bir biçimde giderilmiş olur.

Elektronik imzaya geçmek için nedenler

Elektronik imza özetle, size sunduğu evden veya işten resmi evrakları imzalama imkanı ile zaman kazandırır. Tabi ki bu işlemleri yapacağınızda harcayacağınız parayı da eklersek maddi kazançta sağladığını düşünebiliriz.

Aynı zamanda resmi dairelerin iş yükünü ve burada bulunan kalabalık oranını azaltır ve imzalı belgeleri arşivleme kolaylığı sağlar. Elektronik imzalı belgeler sanal ortamda saklandığı için bu kurumlar için ciddi bir yer tasarrufu anlamına da gelmektedir.

Online işlemler çalışanlarla değil, hizmet alanların kendi tarafından yapıldığı için kurumlar adına daha az iletişim gideri ve az kağıt kullanımı demektir. Yani elektronik imza ile yapılan işlemler her açıdan avantajlıdır.  

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu