Hangi Bankada Paladyum Hesabı Açılabilir?

Yatırımcılar tarafından çok merak edilen bir konu olan Paladyum hesabı altın hesabı birçok banka için tanıdık değildir.

Paladyum hesabı altın ya da gümüş hesapları gibi her bankada olan bir hesap değildir. Bir bankada Paladyum hesabı açtırarak farklı işlemlere hemen başlayabilirsiniz. Birçok bankanın internet bankacılığı sizlere kolaylık sağlayacaktır. Ancak bu durum her zaman sizi tatmin edecek düzeyde olmayabilir.

Özellikle gümüş, altın ve platinden sonra tercih edilmeye başlayan altın hesapları için çok sayıda kişi foreks piyasalarını yakından takip ederek düşüş ve yükselişleri yakın gözlem altına alabilir. Ancak bankaların paladyum konusunda çok da popüler olmaması nedeniyle bu metalle işlem yapılması pek de kolay olmayabilir. Peki, Paladyum nedir?

Paladyum Nedir?

Kıymetli metaller söz konusu olduğunda genelde altın ve platin popülerdir. Paladyum ise endüstriyel bir metal olarak bilinir. Gümüş gibi parlak bir renge sahip olan metal diş hekimliği, kimyasal alanlar, mücevher, endüstriyel alanlar gibi birçok yerde kullanılır. Paladyum nedir? derseniz size cevap olarak değerli bir mücevher metali olduğunu söyleyemeyiz. Ancak yurtdışında birçok işlem yapılan borsalardan biri olarak Forex piyasasında fiziki yatırım da söz konusu olmaktadır. Emtia yatırımı olarak da diş hekimliği başta olmak üzere birçok sektörde tercih edilebilir.

İş Bankası Paladyum Hesabı

Şimdilik sadece İş Bankası’nda bulunan Paladyum hesapları birçok kişinin tercih ettiği yatırım olmasa da meraklılarını bu banka üzerinden tatmin etmeye çalışıyor. Aynı zamanda platinden yüzde 12 daha sert olan ve paha ve dayanıklılık açısından dikkat çeken bu sistemle birlikte özel metalik ürünler de yapılmaktadır. Bu yüzden piyasalarda birçok detay üzerinden etkilenmektedir. Paladyum kullanımı konusunda tercihiniz kazançlı bir yatırımsa birkaç alternatifi değerlendirebilirsiniz.

Paladyum Hakkında Bazı Bilgiler

  • Paladyum, birçok elektronik ve endüstriyel üründe kullanılan parlak bir metaldir.
  • Platin, rodyum, rutenyum, iridyum ve osmiyum ile birlikte metal, platin grubu metalleri olarak bilinen bir grubun parçasıdır.
  • Dünyanın paladyum arzının büyük kısmı Rusya, Güney Afrika, ABD ve Kanada’dan geliyor.
  • Altınla karşılaştırıldığında, metal 30 kat daha nadirdir.
  • Paladyum, daha sonra yakıt hücreleri ve güneş enerjisi gibi uygulamalarda kullanılan levhalar halinde yuvarlanabilir.

Paladyum elektronikte önemli bir bileşendir ve yakıt hücreleri gibi birçok yeni teknolojide kullanılmaktadır. Bir emtia olarak diğer metallerin yerine kolay kolay ikame edilemediği için yatırımcıların ilgisini çekmiştir. Örneğin, eleman katalitik konvertörlerin önemli bir bileşenidir. Paladyum, platin, rodyum, rutenyum, iridyum ve osmiyum, platin grubu metalleri (PGM’ler) olarak adlandırılan bir grup element oluşturur.

2020’de insanlar 210 metrik tondan fazla paladyum çıkardı. Rusya, 91 mt ile en fazla üretimi gerçekleştirdi. Güney Afrika 70 metrik tonla ikinci, Kanada 20 metrik tonla üçüncü sırada yer aldı. Amerika Birleşik Devletleri 14 metrik ton ve Zimbabwe 12 mt üretti. 

Paladyumun Tarihi

William Hyde Wollaston, 1802’de paladyumu keşfetti. Platini bir nitrik asit ve hidroklorik asit karışımında çözmesi tesadüfi bir keşifti. Wollaston, asteroitten sonra bulduğu kalıntıya Pallas adını verdi. Şanslı keşfini dünyaya duyurmadı, daha ziyade özel olarak sattı ve bir sonraki gümüş olarak pazarladı. 

Diğer bilim adamları, paladyumu yakaladılar ve ne olduğunu ortaya çıkardılar, bir sonraki gümüş değil, başka bir alaşım. Wollaston daha sonra keşfini Londra Kraliyet Cemiyeti’ne açıkladı. Paladyum yaygınlaştıkça tüberküloz tedavisinde kullanılmaya başlandı ancak istenmeyen yan etkileri çok fazla oldu ve hastalık tedavisinde kullanımı durduruldu. 

Palladyum, 1939’da mücevherlerde kullanılmaya başlandı. Bugün dişçilik, saatçilik, bilgisayar, fotoğrafçılık, elektronik ve hidrojenin saflaştırılması dahil olmak üzere çok çeşitli ürün ve endüstrilerde kullanılmaktadır. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu