Araba Vitese Geçmiyor? Zor Geçen Vites Çözümleri
Konu Başlıkları
Her gün binlerce kişi ehliyet alarak trafiğe çıkmaya hak kazanmaktadır. Ancak araba kullanmayı öğrenirken panik yapmamayı ve çözüm üretmeyi de bilmek gerekir. Özellikle sorunlar karşısında soğukkanlılığı korumak çok önemlidir. Araba vitesi aracın hızını arttırmaya sağlayan, rahat dönüş yapmaya neden olan unsurlardandır.
Araba kullanırken en sık rastlanan sorunlardan biri araba vitese geçmiyor olmasıdır. Genellikle yeni sürücülerde vitese geçememe durumu bir hayli yaygındır. Bunun sebebi panik ve heyecandan kaynaklı sürücü hataları olabilmektedir.
Elbette ki bu vites sorunlarının tek nedeni değildir. Arabaların oldukça eski olması vitese geçememe sorunlarının yaşanmasına neden olabilmektedir.
Elbette vitesin alınamaması halinde pek çok sorun ortaya çıkabilmektedir. Bu yüzden çözüm odaklı olmakta fayda vardır.
Vites geçememe durumunda paniklemek yerine çözümlere yönelmek çok akıllıcadır. Arabanın vitese geçememesi ya da zor geçen vites çözümleri sayesinde sürücü arabanın gereksinimlerini fark edebilir. Vitesini alamayan arabanın alt planında birçok neden olabilmektedir. Evet kullanıcıların yapmış olduğu sürüş hataları da vardır.
Ancak sürücü vitese geçişte sıkıntı yaşıyorsa debriyaj ve şanzıman sorunları düşünülmelidir. Bu yüzden bu sorunların acil olarak giderilmesi gerekir. Trafiğe çıkan bir arabanın vites alamaması, zor değişmesi sorun olabilir. Bu yüzden bu sorunların oluşması ile araba servise alınmalıdır. Özellikle arabada debriyaj sorunu oluşması sıkıntılara sebep olabilmektedir.
Araba Vitese Geçmeme Sebepleri
Araba vitese geçmeme sebepleri duruma göre değişkenlik göstermektedir. Genel olarak bakıldığında viteste sıkıntı yaşanmasının etken olan iki sıkıntı gözlemlenmektedir. Debriyaj ve şanzıman vitesin zor geçmesine sebep olan faktörlerdir. Bununla birlikte sürücüden kaynaklı hatalarda vitesin geçememesine sebep olmaktadır.
Ancak vitese geçmememe sebebi vites kaynaklı arızalardan da kaynaklanabilmektedir. Bunun anlaşılabilmesi için arabanın servise gitmesi gerekir. Araba vitese geçememesi durumunun mutlaka değerlendirilmesi ve bir sonuca bağlanması gerekir. Arabayı vitese geçiremeyen sebeplere kısaca göz atalım;
- Baskı balatasının gücünün azalması veya tamamen bitmesi durumunda vitese geçmek mümkün olmayacaktır.
- Şanzıman yağının eksik olması vitese geçmeyi engelleyen durumlar arasındadır.
- Hidrolik seviyesindeki düşüklük basıncı azaltmaktadır. Buda vitese geçmeyi engelleyen faktörler arasındadır.
- Debriyaj sorunları vitese geçmeme sebeplerindedir. Özellikle debriyaj çatalında bir sıkıntı var ise zor vites geçişi yaşanır. Böyle bir sorunda bazen hiç vites alınmadığı da gözlemlenmektedir.
- Senkromeç vites değişimini sağlayan önemli parçalar arasında yer alır. Bu parçanın sorunlu olması halinde vitese geçmeme olasılığı büyüktür. Vitesler arasında geçişte sorun yaşanıyorsa, sürücü birinci vitesi alınıp beşinci vites alamıyorsa senkromeç sorunu oluşmuştur.
- Şanzıman dişlilerinde sıkıntı var ise vitese geçememe sorunu yaşanabilmektedir.
Vites Arızaları Nelerdir?
Vites arızalarında da vitese geçme imkânı zordur. Bu yüzden yetkili servisinizden arıza sorununa ilişkin nedenlerin tespitini istemek çok yerinde bir davranış olacaktır. Vites arızaları nelerdir diye sorulduğunda birçok neden ortaya çıkabilmektedir. Vites arızalarının fark edilmesi adına arıza kaynakları nelerdi kısaca gözden geçirelim;
- Debriyajın işlevini sağlayamaması
- Vites değişimi sağlayan çubukların dengesizliği
- Senkromeç parçasının sıkışması
- Şanzıman dişlerinin düzlemesi
- Vites kilit ayarının bozulması
Araç Vitesten Çıkmıyor
Aracın vitese zor geçmesi başlı başına bir sorundur. Bir defa başınıza gelmesi sürüş hatasından ileri gelebilir. Ancak devam ediyorsa ve çözüm sağlanamamışsa ilerleyen zamanlarda vites hiç geçemeyebilir. Araç vitesten çıkmıyor ise birçok nedeni olabilir. Bu yüzden vitesten çıkmamasını sağlayan sebeplere yönelmek ve bu konuyu çözüme kavuşturmak gerekir;
- Şanzıman bağlantı kolunda yaşanan sıkıntılar
- Debriyajın kavranma sıkıntısı
- Şanzıman yağında eksiklik veya tükenmesi
- Senkromeç problemleri
- Vites dişlilerinde oluşan problemler
Araba Kendisi Vites Atıyor
Araba trafik esnasında veya yokuşta ilerlerken vitesin atmasına sebep olmaktadır. Elbette ki arabanın durup dururken vites atması imkansızdır. Eğer durup dururken vites atıyorsa arabanın başka bir yerinde bir arıza mevcuttur. Bunun pek çok nedeni olabilmektedir. Araba kendisi vites atıyor ise neden olan birkaç sıkıntı gözlemlenmelidir;
- Vitesin değişmesini yarayan çubukların eğilme ve bükülme durumlarında vites atışları görülür.
- Şanzıman dişlilerinin işlevselliğini sağlayan kurtçuk ve manşon dişlileri aşınırsa vitesin kendi atmasına neden olur.
- Farklı vites seviyelerinde atış görünüyorsa bu senkromeçlerdeki bir soruna işaret eder. Bu sorunlarda arabanın vites atmasına yol açar.
- Vites kutusunun giriş ve çıkışlarında bulunan millerin yataklarında sorun oluşursa vites atışına neden olur.
- Şanzıman ve motor bağlantılarında gevşeklik varsa araba kendisi vites atar.
Araç Vitesteyken Gitmiyor
Araç sorunları sadece vites geçmemesi ile oluşmaz. Bazen rahatlıkla vites alsanız dahi araç kendini boşta çalıştırır. Aracın boşta çalışması araca zarar vereceği gibi daha fazla yakıt harcanmasına sebebiyet verir. Araç vitesteyken gitmiyor ise sebepleri aranması gerekir. Aracın boşa çalışmasında 2 temel faktör vardır.
- Debriyaj sorunları oluşmuş olabilir.
- Vites arızaları meydana gelmiş olabilir. Bu yüzden vites dişlileri, miller, kontrol çatalı, değiştirme çubuğu ve şanzıman mekanizması hasar görmüş olabilir.
Araba Vitese Zor Geçiyor Çözümleri
Araba sürerken vitese zor geçiyorsanız öncelikle nedenini öğrenmeniz gerekecektir. Vitese geçmenize engel olan sorunun tespit edilmesi çözümlemenize sebep olacaktır. Araba vitese zor geçiyor çözümleri nelerdir diye düşünen sürücülere pratik çözümler öneriyoruz.
- Aracınızdaki debriyaj kontrolünü sağlayın.
- Şanzıman yağının istenilen oranla olmasını sağlayın.
- Hidrolik sıvının ideal oranda olup olmadığını kontrol edin.
- Eğer debriyaj, yağ ve sıvıda herhangi bir sorun yok ise o zaman yetkili servisinizle görüşün. Çünkü araç parçalarında sorun olmuşmuş olabilir. Bunun düzelebilmesi içinde tamir edilmesi, yedek parça desteği gerekebilir.
Araba Vitese Geçiyor Ama Gitmiyorsa Yapılacaklar
Araba vitese geçiyor olabilir fakat araç olduğu yerde duruyor ve hareket sağlamıyorsa ilk yapılması gereken debriyajın düzgün çalışıp çalışmadığına bakmak gerekir. Eğer debriyajda olası bir problem görünmüyor ise o zaman şanzımanda bir sorun vardır.
Her 2 durumda araç için oldukça sıkıntılı durumdur. Şanzıman kutusundaki problemler dişlilerin işlevini yitirmesi, millerdeki sorunları veya şanzımanın genel işlevsizliğinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda sürücü kendi başına çözüm sağlayamaz. Acil olarak servisi yönelmek daha da büyük sorunların oluşmaması için gereklidir. Özellikle trafik konusu söz konusu olduğunda ertelememek ve gereksiz risklerden kaçınmak çok önemlidir.
Vites Kutusunun ve Şanzımanı Uzun Ömürlü Kullanmak İçin Tavsiyeler
Araba sürüşündeki bazı ince detaylar arabanızı daha uzun süreli kullanmanıza yol açar. Vites kutusunun ve şanzımanı uzun ömürlü kullanmak için tavsiyeler oldukça önem taşımaktadır. Araba kullanırken ani hız yapmaktan kaçınmanız şanzımanı daha uzun ömürlü kılacaktır.
Yapılan hız geçişleri şanzıman ve vites kutusunda kopmalara ve aşınmalara sebep olacaktır. Bu yüzden gereksiz hızdan kaçınmalı ve kontrollü davranılmalıdır. Bununla birlikte araç çalışır vaziyetteyken öne veya arkaya vites takılması çok sakıncalıdır. Bunlara dikkat edildiğinde vitese dair sıkıntı yaşamanız imkansızdır.