Antik Kentleri İle Ünlü Denizli

Antik kentleri ile ünlü Denizli şehri dünya genelinde pek çok yerli ve yabancı turistleri çekmektedir. Özelliklede tarihi açık hava müzesi sevenlere Denizli gezisi önerilir.

Antik kentleri ile ünlü Denizli şehri kendisini tarihi güzellikleri ile donatmıştır. Denizli şehrinin tarihi çok uzun dönemleri kapsar. Bu yüzden de antik kentler bakımından Denizli şehri zengindir. Şehir olarak Denizli; pek çok millete ev sahipliği yapmıştır. İlk şehir kültür çeşitleri Katolik çağlarda oluşmuştur. Denizli şehri; Katolik çağlardan beri medeniyetleri kendi bünyesinde barındırmaktadır.

Farklı medeniyetleri ya da uygarlıkları günümüze kadar özümseyerek Denizli şehri getirmiştir. Özelliklede farklı uygarlıkların yerleşim yeri olması; pek çok antik kenti barındırmasının temel nedenidir. Denizli şehrini yerleşim yeri olarak belirleyen belli başlı birkaç millet şunlardır; Hititler, Lidyalılar, Makedonlar, Bizanslılar ve Osmanlılardır. Güçlü kültürlere sahip milletleri Denizli şehir olarak barındırmıştır.

Genel olarak Denizli şehrinde pek çok antik kenti yer alır. Bu antik kentleri tek tek anlatmak oldukça uzun bir süreyi kapsar. Denizli şehrinde sıklıkla ön planda yer alan antik kentlerden birkaçı ise şunlardır;

Pamukkale Travertenleri

Deniz merkezine Pamukkale traverten antik kenti 18 km mesafe uzaklıktadır. Genel olarak dünyada eşsiz sayılabilecek türden bir antik kenttir. Bembeyaz güzelliği ile Pamukkale travertenler dünyanın sayılı antik kentleri arasında yer alır. Oluşumları itibari ile de dikkat çeken Pamukkale travertenleri; ayrıca şifa kaynağı olarak da kabul edilir. Üzerindeki maddelerin insan vücuduna iyi geldiğine dair ön görüler bulunuyor.

Genel olarak Pamukkale travertenleri yaklaşık 400 bin yıl önce oluşmuştur. Depremlerden oluşan yıkımlar ile birlikte Pamukkale travertenleri zaman içerisinde oluştu. Bölgede kaplıca çeşitlerinin bol olmasından kaynaklı olarak kalsiyum ve karbon miktarı fazladır. Bu durumdan Pamukkale travertenleri de beyaz rengini ve parlak yapısını almışlardır.

Laodikeia

Denizli şehrine yakın mesafede olan bir başka antik kenti de Laodikeia antik kenti türüdür. Dünya Unesco geçici miras listesinde Laodikeia yer alır. Genel olarak Laodikeia adı eski dönemlerde yaşamış olan bir kadının adıdır. Laodikeia bölgesinde çeşitli tarihi eserler bulunmaktadır. Geçmiş yıllardaki depremlerden dolayı bölgede halen daha kazı çalışmaları sürmektedir.

Geçmiş dönemlere göre Laodikeia; dini bir şehirmiş. Bu yüzden de geçmiş yıllarda Anadolu için Laodikeia şehri önemli ve ön planda yer alan bir şehirmiş. Bölgede inanç turizmi oldukça yaygın olduğu için çevresine göre gelişmiş şehirlerden birisiymiş. Günümüzde ise bölgede sürekli olarak kazı çalışmları sürmektedir. Çünkü halen daha tarihi eserleri barındıran bir bölgedir.

Tabae

Denizli bölgesinde Hellenistik dönemlerine ait olan pek çok antik kent yer alıyor. Hellenistik dönemlerinde Denizli ve çevresi uzun süre boyunca yerleşim yeri olarak yer alıyor. Genel olarak günümüzde de Hellenistik dönemlerine ait Tabae antik kenti sıklıkla dikkat çeker. Tabae oluşum sürecine genel olarak bakıldığında Büyük İskender dönemi ile karşılaşırsınız. Bu süreç içerisinde Tabae bir kale şeklinde inşa edilmiştir.

Tabae oluştuğu süreçten beri günümüze kadar gelebilmiş bir yerleşim yeridir. O dönemlerde kale içleri yerleşim olarak kullanılırdı. Bu yüzden de Tabae bölgesinde Hellenistik süreçlerine dair çeşitli eserler yer alır.

Apollon Leirbenos

Geçmiş dönemlerde pek çok din aynı bölgede özleşmiştir. Denizli bölgesinde de çeşitli medeniyetler ile birlikte çeşitli dinler özleşmiştir. Bu yüzden de bölgede sıklıkla geçmiş yıllarda inanç turizmleri yaşanmıştır.

Geçmiş yıllara ait olan Apollon Leirbenos antik kenti kutsal bir tapınaktır. Ayrıca katagraphic yazıtları ile de Apollon Leirbenos ön planda yer alır. Tarih kitaplarında Denizli bölgesi sıklıkla dini turizm ve yerleşim alanları olarak geçer. Antik kentlerinin pek çoğu dini ve yerleşim yeri olmasından kaynaklıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu