Ameliyat Korkusunu Nasıl Yenebilirim?

Ameliyat olma korkusu, fizyolojik olduğu kadar psikolojik olarak da hasta olan kişiyi korkutan bir işlemdir. Hasta kişi, ameliyat olacağı için ve sonrasının ne olacağını bilmediğinden korkuya kapılır. Ameliyat korkusunu nasıl yenebilirim tedirginliği hasta tarafından olabilmektedir. Ameliyat korkusunu yenmek için şunları yapabilirsiniz.

  • Ameliyat olacaksanız ameliyat videolarını izlemeyin
  • Bilinmezlik kaygınızı azaltın
  • Hasta kişi kendisini kontrol etmeli
  • Ameliyat korkusunu yenmek için destek alınız
  • Bol yürüyüş yapılmalı
  • Kas gevşeme egzersizleri yapılmalı

Hasta ameliyata girerken, uyutma yapılmaktadır. Halk arasında uyuşturma iğnesi olarak bilinen bir ilaç ameliyat öncesi hastaya yapılır ve heyecanı gider. Ameliyata girecek bütün hastalara sakinleştirici verilerek sakin olmaları sağlanır ve uyutulur. Damar yolundan, ağızdan veya makattan sakinleştirici verilmektedir.

Ameliyat Olacağım Çok Canım Acır mı?

Hasta kişiye ameliyat öncesi anestezi uzmanı tarafından anestezi işlemi yapılır. Yapılan bu anestezi bölgesel ve genel olarak 2 çeşittir. Hastaya hangi anestezinin yapılacağı şu faktörlerde olur.

  • Hangi ameliyatı olacaksanız
  • Genel bir sağlık veya tıbbi durumlarınıza göre
  • Ameliyatın süreci ve cinsine göre
  • Doktorunuzun insiyatifine göre. Hastalara anestezi uygulandığı için duyu kaybı yaşanır. Ameliyat olacağım çok canım acır mı sorusuna yanıt olarak acı duymazsınız.

Bölgesel anestezi işleminde doktor, ameliyatın yapılacağı bölgeye anestezi uygular. Ameliyat esnasında uyanık olursunuz fakat ve acı duymazsınız. Günümüzde ameliyatlar arık acı çektirmeden yapılmaktadır. Bu nedenle de ameliyat esnasında uyanık olsanız bile hiçbir acı duymazsınız.

Ameliyata Girmeden Önce Yapılması Gerekenler

Ameliyat olacak hastaya doktor tarafından gerekli bilgiler verilir. Ameliyata girmeden önce nelerin yapılacağını ve nelerin yapılmayacağı konularında doktor hastasını bilinçlendirir. Ameliyata girmeden önce yapılması gerekenler hakkında şu bilgiler verilir.

  • Ameliyat gününden bir gün önce, gece yarısından başlayarak hiçbir şey yenilip içilmeyecektir. Su içmeyin sakız bile çiğnemeyin.
  • Ameliyat öncesi sigara içmemeye dikkat edin.
  • Su yutmamak gerekir. Ameliyattan bir gün önce dişlerinizi fırçalayın.
  • Kullanmakta olduğunuz ilaçların listesini yapıp ilaçları yanınızda bulundurun. Doktorunuz size hangi ilaçları kullanacağınızı ve hangilerini kullanmayacağınız size söyler.
  • Ameliyat günü ateşiniz, burun akıntınız gibi sorunlarınız varsa doktorunuza bildirmeniz gerekir.

Bu bilgiler yapılarak ameliyata rahatça girebilirsiniz.

Ameliyattan Ne Zaman Sonra Duş Alınmalıdır?

Ameliyat olan kişilerin evdeki bakımları da çok önemlidir. Beslenmelerinin yanında diğer faaliyetlerine de dikkat edilmesi gerekir. Ameliyat olan kişinin yaralarında bir problem yok ise, normal şartlarda ameliyat olunduktan 2 gün sonra banyo yapabilirsiniz. Yara olan yerde su geçirmez tabaka oluşur ve bu tabaka su geçirmediği içi 2 gün ve 3 gün sonra banyo yapabilirsiniz.

Fakat pratik hale gelen uygulamaya göre dikişler alınmadan banyo yapılmamalı. Burada dikkat edilecek husus ameliyat sahası dışında kalan yerlerin yıkanması tavsiye edilmektedir. İsterseniz yaranın üzerini su geçirmez bant ile kapatıp banyonuzu yapabilirsiniz. Fakat hastada bir sorun yok ise dikişler alındıktan bir gün sonra banyo yapmak daha uygun olur.

Ameliyat Ağrısı Ne Zaman Geçer?

Hasta kişi ameliyat olduktan sonra, yoğun bakıma alınır ve daha sonrada normal odaya götürülür. Burada hastada oluşabilecek ağrıların kontrolleri yapılır. Hasta da anestezinin etkisi geçtikten sonra, bir miktar ağrılar oluşmaya başlar. Bu durumda ağrıyı gidermek için ağrı kesici ilaçlar verilir. Bunun yanında hasta kişi de yorgunluk başlar. Yaptığınız ameliyatın türüne ve süresine göre, ağrılar olabilir. Fakat bu ağrıları gidermek için ağrı kesici ilaçlar verilir.

Ameliyat sonrası ortaya çıkan ağrılar kısa bir süre sonra azalarak ortadan kaybolur. Bu ağrıları gidermek için doktor tarafından verilen ilaçların kullanılması uygun olur. Ağrı giderici ilaçlar ile evde tedavinizi yapmaya özen gösteriniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu