Hayvancılık Sektöründe %50 Devlet Desteği Alma Şartları 2023

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası işbirliğiyle çiftçilere yapılan destek ödemeleri içerisinde özellikle hayvancılık sektöründe %50 devlet desteği yoğun ilgi görmektedir.

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara yönelik verilen bu destek ödemesinden yararlanabilmek için gerekli şartları sağlıyor olmak ve evrakları eksiksiz şekilde teslim etmek gerekir.

Hayvan alımı, ahır bakımı onarımı ve buna benzer hayvan yetiştiriciliği ile ilgili masrafları karşılamak için verilen hibe desteği detayları sürekli güncellenmektedir.

Devlet hayvan hibeleri oranları ve başvuruları ile ilgili en güncel gelişmeler internet üzerinden takip edilebilir. Neredeyse tüm illerde yürütülen il teşvik programları sayesinde çiftçilere önemli finansman desteği verilmektedir.

Hayvancılık Hibe Şartları Nelerdir?

Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla verilen hayvancılık hibeleri başvuruları için koşulların sağlanıyor olması gerekir. Buna göre verilecek otuz bin liralık hibeden yararlanabilmek için;

  • En az on sekiz yaşında ve TC vatandaşı olmak
  • Esnaf ya da sanatkar olarak herhangi bir vergi borcunun olmaması
  • Küçükbaş hayvancılık alanında elli tane keçi ya da koyunun olmaması
  • Büyükbaş hayvanı için ise sekiz tane hayvanın olmaması
  • Kişinin kendisinin ya da eşinin başka bir işte çalışmaması gibi şartlar aranmaktadır

Bu koşulların detayları açıklanan hayvancılık hibe programları kapsamında farklılık gösterebilir. Koşulları sağlayan kişiler belirlenen başvuru tarihleri arasında başvurularını gerçekleştirmelidir.

Büyükbaş ya da küçükbaş hayvancılık koşullarını taşıyan kişiler başlangıç aşamasında otuz bin lira devlet desteği almaktadır. Verilen hibe ile çiftçiler kendi işlerini kurma fırsatı elde etmektedir. Bu olanaktan yararlanabilmek için kişinin çiftçi kayıt sistemine kaydının bulunması da gerekmektedir.

Hayvancılık Hibe Destekleri Nasıl Alınır?

Hayvancılık hibe destekleri tavuk, inek ya da koyun çiftliği kurmak amacıyla Halkbank, Ziraat Bankası, Denizbank ve Şekerbank gibi banklar aracılığıyla verilir.

Çiftçi kayıt sistemine kaydı bulunan çiftçiler için yüzde atmış, yüzde yüz gibi farlı oranlarda destek ödemesi yapılır. Bu oranlar başvuru koşullarının sağlanıp sağlanmamasına göre farklılık gösterir. Şartları sağlayan çiftçiler aldıkları destekler ile;

  • Koyun
  • Düve
  • Keçi
  • Dana
  • Kaz
  • Tavuk
  • Ördek gibi hayvan alımı yapabilir, verilen hibeyi hayvancılık yatırımlarında kullanabilir.

Hayvancılık Sektöründe Devlet Desteği Hangi İllere Verilir?

Ülke içerisinde kırk iki ile yönelik verilen hayvancılık sektörü devlet desteği kırsal alanlarda yaşamak isteyen çiftçileri kapsar. Bu illerde ikamet eden çiftçiler gerekli koşulları sağladıkları takdirde devlet hibe desteğinden yararlanabilir.

Hazırlanan proje ile birlikte il koordinatörlüğüne başvuru yapılabilir. Bu iller arasında;

AmasyaAğrıAfyonArdahan
AksarayAydınMuşUşak
AnkaraTokatSivasBursa
TrabzonDenizliVanÇanakkale
YozgatÇankırıSamsunGiresun
ŞanlıurfaElazığOrduErzincan
KonyaKütahyaKarsKaraman
MalatyaKastamonuIspartaHatay
MersinKahramanmaraşManisaMardin
DiyarbakırNevşehirErzurumÇorum

Bu illere yönelik destekler Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yapılır.

TKDK Hayvan Hibeleri

TKDK tarafından verilen hibe destekleri üç sektöre yönelik olarak verilir. Bunlar arasında tarımsal işletmelerin fiziki yatırımlarına yönelik yatırımlar, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve iş geliştirme, balıkçılık ve tarım ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, bununla alakalı fiziki varlıklara yönelik yatırımlar desteklenen sektörler arasında yer alır. Bu destekten yararlanabilmek için yaşanılan bölgedeki çağrı ilanları takip etme şartı vardır.

Devlet Hayvancılık Destekleri

Devlet hayvancılık destekleri iki şekilde verilmektedir. Bunların birincisi Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından yüzde yetmişe varan hibe oranları ile verilen destek ödemeleridir.

Hayvancılık kapsamında verilen diğer bir destek ödemesi ise Cumhurbaşkanlığı tarafından her yıl açıklanan ve resmi gazetede yayımlanan hibelerdir.

2023 yılı için yapılan düzenlemeye göre yüz bin lira kadar hibe verilmekte ve bunlar için faizsiz seçenekler bulunmaktadır. Ziraat Bankası aracılığıyla faizsiz ya da faiz indirimleriyle verilen bu destekten yararlanabilmek için faizsiz hayvancılık kredisi koşulları incelenmelidir.

KOSGEB’in tarım ve hayvancılık kredisi ile ilgili bilgi almak için Kosgeb Çiftçi Desteği yazımıza göz atabilirsiniz.

Ziraat Bankası Faizsiz Hayvancılık Kredisi

Ziraat Bankası faizsiz hayvancılık kredisi kombine, sütçü ve sığır yetiştiriciliği, damızlık düve yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan besiciliği, küçükbaş hayvancılık, geleneksel yaygın hayvansal üretim faaliyetlerine yönelik olarak verilir.

  • Yatırım ve işletme dönemi için faizsiz olarak verilen bu kredilerin limiti faaliyete göre farklılık gösterir.
  • Geleneksel yaygın hayvansal üretim yapacaklar yatırım döneminde yüz bin liraya kadar faizsiz kredi olanağına sahiptir.
  • İşletme dönemi için ise herhangi bir tutar sınırlaması yoktur.
  • Faizsiz kredi olanağından yararlanabilmek için mutlaka çiftçi kayıt sistemine kaydın bulunması gerekir.
  • İlgili koşullardan en az üç tanesini taşımak hayvancılık kredi olanağı için oldukça önemlidir.

Ziraat Bankası Hayvancılık Kredisi Koşulları

Ziraat Bankası hayvancılık kredisi koşulları içerisinde;

  • Yurt içi doğan hayvan alımı
  • Kırk yaşının altında genç çiftçi
  • Kadın girişimci çiftçi
  • Atıl işletme alımı
  • Mera kullanan ya da kendi yemini üreten
  • Organik iyi tarım uygulaması gibi durumlar yer alır.

Bunlardan en az üç tanesini taşıyan kişiler kredi başvurusu yapabilir. Alınacak olan kredi için hayat sigortası, ipotek ücreti, kredi masrafı ve ekspertiz ücreti gibi ödemeler hesaplanır.

  • Bunlar kapsamında yüz bin liraya kadar olan krediler on iki ay ile atmış ay arasında vade ile verilir.
  • 12 ay vade ile 100.000 TL kredi kullanacakların aylık taksit tutarı yaklaşık 8333 TL şeklide hesaplanır.
  • İlgili en net bilgi şubeye yapılan hayvancılık kredisi başvurusu esnasında verilmektedir.

Koyun Keçi Devlet Desteği

Koyun keçi devlet desteği anaç koyun ve keçiler için hayvan başına yirmi beş lira olacak şekilde verilir. Bu destekten yararlanabilmek için il ya da ilçe müdürlüklerinde hayvan kaydının bulunması şartı vardır.

  • Keçi ya da koyun on beş ayının üzerinde ve küpeli olmalıdır.
  • Destek için herhangi bir aşı şartı bulunmayıp bu ödemeler yılda bir kere olacak şekilde verilir.

Erkeklere destek verilmeyip yardımdan yararlanabilmek için hayvancılık uygulamalar hakkında tebliğ belgesinde yer alan şartların sağlanıyor olması koşulu aranır.

Koyun Keçi Devlet Desteği Başvuruları

Koyun keçi devlet desteği başvuruları Eylül ve Kasım ayları arasında ilçe müdürlüklerine yapılır. Bunun için bağlı bulunan ilin koyun keçi üretici birliğine kaydın olması gerekir. Üyelik aşamasında yeni üyeler için minimum yirmi beş, eski üyeler için ise minimum yirmi tane keçi ya da koyun olmalıdır.

Hayvancılık Devlet Desteği Veren Bankalar

Hayvancılık faaliyeti ile uğraşanların daha rahat kalkınmalarına yardımcı olan devlet desteği istihdamı artırıcı, işsizliği azaltıcı ve ülke ekonomisini refaha çıkarıcı etkiye sahiptir.

Büyük şehirlere göçün önüne geçen bu destek insanlara kendi şehirlerinde çalışma olanağı vermektedir. Buna yönelik destek ödemeleri büyük bankalar tarafından yapılmaktadır.

  • Özellikle Ziraat Bankası, Halkbank, Şekerbank, QNB Finansbank hayvancılık devlet desteği veren bankalar arasında ilk sıralarda yer alır.
  • Ziraat Bankası faizsiz 50 koyun kredisi, 300 koyun kredisi gibi kredi olanaklarıyla çiftçilere önemli finansman desteği sağlamaktadır.
  • Bu kredilerden yararlanabilmek için nüfus cüzdanı fotokopisi, çiftçi kayıt sistemine kaydın bulunduğuna dair belge, işletme izin belgesi, hayvan listesi, damızlık birliği üyelik belgesi gibi çeşitli belgeler istenir.

Bankanın yaptığı hayvancılık destek kredisi kampanyalarının detaylarında başvuru belgelerinin neler olduğu açıkça ifade edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu