2023 Yılı SGK İdari Para Cezası Tutarları Ne Kadar?

Konu Başlıkları

Son günlerin en fazla tartışılan konusu olan 2023 yılı SGK idari para cezası tutarları ne kadar sorusuna cevaplar aranmaktadır.

2023 yılı SGK idari para cezası tutarları ne kadar sorusu için yapılan araştırmalar sonrasında en doğru cevaplara ulaşmak mümkün olacaktır. SGK idari para cezası hakkında detaylı bilgiler alabilmek için küçük bir araştırma yapalım.

2023 SGK Cezaları

Her yıl olduğu gibi asgari ücrete yapılan zam ile beraber SGK idari para cezalarında da güncelleme yapılmaktadır. Yeni dönemde oluşan bu cezaların ne kadar olduğu merak konusu olurken yapılan açıklamalar ile açıklığa kavuşmuştur. 2023 yılında asgari ücretin güncellenmesi ile SGK idari cezaları yeniden düzenlenmiştir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından düzenlenen idari para cezaları cezanın durumuna göre farklı oranlarda olmaktadır. Belirtilen süre içerisinde işe giriş ile genel sağlık sigortası belgeleri kuruma kurallara uygun şekilde bildirmeyen işverenlere tüm sigortalılar için her sigortalı başına brüt asgari ücret tutarı kadar yaklaşık olarak 3 bin 557 lira kadar para cezası verilmektedir. İşverenin sigortalı kişiye işe giriş bildirimi vermediği yapılan muayeneler sonrasında ya da işverenin bildirimi sonucu meydana gelmesi durumunda her sigortalı başında aylık brüt asgari ücretin 2 kat fazlası ceza uygulaması yapılır.

Bu da yaklaşık olarak 7 bin 155 lira kadar olmaktadır. İşverenin çalıştırmış olduğu işçiler adına bir yıl içerisinde iki defa işe giriş bildirimi yapmadığı kesinleştiği halde iş verene her sigortalı başına aylık olarak brüt asgari ücretin yaklaşık olarak 5 katı yani 17 bin 887 lira para cezası verilmektedir. Kamu idareleri ve bilanço temeline göre defter tutması zorunlu olan kişiler aylık brüt asgari ücretin 3 katı yaklaşık olarak 10 bin 732 lira olarak belirlenmektedir.

Başka defter tutması gereken kişiler aylık brüt asgari ücretin 2 katı ceza öderler. Defter tutma zorunluğu olmayanlar aylık brüt asgari ücret tutarında ceza öderler ve aylık prim ile hizmet beyannamesinin zamanında verilmemesi halinde duruma göre para cezaları uygulanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu