1 Dakikada Bilgisayarınızı Nasıl Hızlandırabilirsiniz?

Bilgisayar yavaşlıkları, hepimizin yaşadığı genel problemlerden biri. Bu durum işlemlerimizi yapılamaz kılmasa bile, bazen acilen yetiştirilmesi gereken bir iş olduğunda oldukça sinir bozucu olabiliyor. Bilgisayarınızda yaşayabileceğiniz yavaşlıkların en temel sebebi tabi ki de kullanım ömrüdür. Ancak kullanım ömrü kadar, kullanım şeklinin de bilgisayarın hızını etkileyen bir faktör olduğunu göz ardı etmemek gerekir.

Bu yazımızda bilgisayarınızı yavaşlatan etmenlerin neler olduğunu ve hızlandırmanız için başvurabileceğiniz basit ve pratik yöntemleri ele aldık. Hem de bu yöntemlerin çoğunu yapmanız 10 saniyenizi bile almayacak. Gelin bilgisayarımızı yavaşlatan sebeplerin neler olduğuna ve hızlandırmak için hangi taktikleri kullanacağımıza birlikte bakalım.

10 Saniyede Bilgisayarınızı Hızlandırma Taktikleri 2023

Bilgisayar hızlandırma taktikleri arasında bilgisayarınızın hızını ve işlevsel kalitesini arttıracak basit ama etkili pek çok yöntem mevcuttur. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir.

Açılışta Çalışmaya Başlayan Uygulamaları Devre Dışı Bırakma:

Bilgisayarınızda yüklü gelen veya sonradan yüklediğiniz bazı uygulamalar kendilerini “otomatik başlat” moduna alabiliyorlar. Bu sayede bilgisayarınızı açmanızla birlikte bu uygulamalarda kendilerini otomatik olarak çalıştırıyorlar. Buda bilgisayarınızın gereksiz yere güç harcamasına ve hali hazırda ilgilendiğiniz işlemin yavaşlamasına neden oluyor. O yüzden başlangıç yapılması ile birlikte kendi kendini çalıştıran bu uygulamaları, devre dışı bırakmalısınız.

Bunun için öncelikle başlangıç çubuğuna gelip sağ tıklama yapın. Ardından çıkan seçeneklerden “görev yöneticisine” tıklayın. Görev yöneticisinin içerisinde bulunan başlangıç menüsüne girin. Burada bulunan uygulamalardan başlangıçta kendisini otomatik çalıştırmasını istemediklerinizin üzerine sağ tıklayıp devre dışı bırakın. Böylelikle bu problem ortadan kalkacaktır.

Güç Ayarlarını Kontrol Etme

Güç ayarları bilgisayar performansını oldukça etkileyen ancak pek çok bilgisayar kullanıcısı tarafından ihmal edilen basit ama etkili bir noktadır. Güç ayarlarınızı kontrol etmek için masaüstü bilgisayarlarda bir adet, dizüstü bilgisayarlarda ise iki adet yöntem mevcuttur. İlk yöntem denetim masası üzerinden gerekli kontrollerin yapılmasıdır.

Başlangıç çubuğundan denetim masasına girin ardından donanım ve ses bölümüne tıklayın. Çıkan başlıklardan güç seçeneğine giriş yapın. Dizüstüler de ayrıca pil sembolünün üzerine sağ tıklayarak güç seçenekleri başlığından direkt olarak da giriş yapabilirsiniz. Burada karşınıza dengeli(önerilen) ve yüksek performans olmak üzere iki güç seçeneği çıkacaktır.

Eğer masaüstü bilgisayar kullanıyorsanız, her zaman için güç seçeneğini yüksek performans olarak ayarlayın. Aynı şey dizüstü bilgisayarı fişe takılı kullananlar içinde geçerlidir. Güç seçeneklerinde yüksek performansın kullanılması işlemlerinizi daha hızlı yapmanıza yardımcı olacaktır.

Dengeli seçeneğini ise dizüstü bilgisayarınızı pil modunda, fişe takılı olmadan çalıştırdığınız zamanlarda kullanmanız, bilgisayarınızın sağlığı açısından daha iyidir. Ayrıca şarj edecek yer bulamama gibi problemlerin dışında dizüstüler deki pil tasarruf modlarının kullanılmasının bilgisayarınıza hiçbir faydası olmayacağı gibi kullanım kalitenizi düşürmesi de olasıdır.

Gereksiz Dosyaları Silme

Bilgisayarınızda hiçbir işe yaramadığı halde yer kaplayan dosyaların olması da hızınızı etkileyen olumsuz faktörlerden biridir. Bu dosyaları bilgisayarınızdan temizleyerek basit bir şekilde hız performansınızı iyileştirebilirsiniz.

Başlat bölümüne gelerek görev çubuğuna “ %temp% “ yazın. Karşınıza gelecek olan dosya klasörüne giriş yapın. Burada bulunan gereksiz dosyaların tamamını silin. Bu dosyaların silinmesinin bilgisayarınıza hiçbir zararı olmayacaktır.

Bir diğer temizliğinizi ise basitçe çöp/geri dönüşüm kutunuzdan yapabilirsiniz. Artık işinize yaramayan dosyaları silseniz de, silinen dosyaların bir kopyası geri dönüşüm kutusuna aktarılmaktadır. Kutuda bulunan bu dosyaları silmeniz bilgisayar hızınızı olumlu yönde etkileyecektir.

Bilgisayarı Düzenli Aralıklarla Yeniden Başlatma

Öncelikle Bilgisayarı uzun vadeli ve aralıksız bir şekilde kullanmanız, bellek çalışımının yükselmesine neden olacağından işlemlerinizdeki hızınız olumsuz etkilenecektir. Bu yüzden bilgisayarınızı en az 5-6 saatlik aralıklarla tekrar başlatmalı, mümkünse bir miktar dinlendirmelisiniz. Bu basit müdahale bilgisayarınızın hem kullanım ömrünü hem de kullanım kalitesini arttıracaktır.

Güncellemelerin Yüklenmesi

Bilgisayarınızın veri tabanını oluşturan işletim sistemleri ilerleyen zamanlarda kendilerini yenilemekte ve geliştirmektedir. Buna paralel olarak kullanmakta olduğunuz işletim sistemi bilgisayarınıza belirli aralıklarla güncelleme talebi gönderecektir. Bu güncellemeleri düzenli olarak kontrol etmeniz ve aktif hale getirmeniz bilgisayarınızın hızını ve işlevsel kalitesini arttıracaktır.

Ancak bu noktada güncellemeleri otomatiğe almanız pek tavsiye edilmez. Çünkü mesai saatleri içerisinde arka planda devam eden güncellemeler bilgisayardaki işlerinizi yavaşlatacaktır. Bu yüzden kontrol paneline giriş yaparak, sistem ve güvenlik bölümünden otomatik güncellemeleri düzenleyebilir, güncellemelerin yapılmasını istediğiniz saatleri belirleyebilirsiniz.

Otomatik Senkronizasyonun Durdurulması

Verilerin otomatik senkronize edilmesi arka planda işleyen ve bilgisayarınızın hızının düşmesine sebep olan yorucu bir işlemdir. Bu işlem genellikle One Drive, Microsoft One, Yandex Disk gibi uygulamalar vasıtasıyla yapılmaktadır. Otomatik senkronizasyonu durdurmanız ve gerektiğinde senkronizasyonları elle halletmeniz bilgisayarınızın hızını fark edilir derecede arttıracaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu